5 років малої приватизації: бюджети залучили майже 14 мільярдів

Понеділок, 26 червня 2023, 16:49 -

За п’ять років з впровадження реформи малої приватизації бюджети різних рівнів  через державну систему онлайн продажів "Прозорро.Продажі" залучили майже 14 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зокрема, через онлайн-аукціони державного та комунального майна від продажу обʼєктів Фондом держмайна залучили 9,8 млрд грн, ще 3,8 млрд грн – за підсумками приватизаційних торгів, оголошених громадами.

За час реформи відбулося майже 5 тисяч успішних приватизаційних аукціонів, з яких 1,7 тис торгів – продажі ФДМУ та його регіональних відділень, а 3,2 тисячі – завершені торги органів місцевого самоврядування. 

Реклама:

У торгах за право придбати державне або комунальне взяли участь понад 9 тис учасників – представників малого, середнього та великого бізнесу.

Через велику війну приватизація держмайна була призупинена на 6 місяців – до серпня 2022 року. 

На шостому місяці війни Рада відновила продаж державного майна за новими правилами, серед яких – можливість швидше проводити торги після їхнього оголошення та передача обʼєкта у приватні руки лише після сплати повної вартості за майно.

Реклама:

"У вересні минулого року нам вдалось відновити малу приватизацію, завдяки чому українській бюджет вже отримав понад 2,4 млрд грн", – розповів голова Фонду державного майна Рустем Умєров.

Загалом, за час війни до державного та місцевих бюджетів приватизаційні онлайн-аукціони залучили 2,8 млрд грн при стартовій вартості обʼєктів у один мільярд. 

До пʼятірки найдорожчих обʼєктів, приватизованих за 5 років реформи, увійшли:

  • Готель "Дніпро" – 1,1 млрд грн;
  • Калуська ТЕЦ – понад 800 млн грн;
  • Львівська виправна колонія – 377,5 млн грн;
  • Готель "Ермітаж" – 311 млн грн;
  • "Одесавинпром" – майже 235 млн грн. 

Нагадуємо:

Фонд державного майна у першому кварталі року отримав від приватизації та перерахував до бюджету  902 мільйони гривень - рекордний показник за останні 10 років.

Економічна правда

Реклама: