"Нафтогаз" почав примусове стягнення з РФ $5 мільярдів компенсації за збитки в Криму

П'ятниця, 23 червня 2023, 09:40 -

"Нафтогаз" і 5 компаній групи подали клопотання до суду США про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов’язало РФ сплатити 5 млрд дол (з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно в Криму.

Про це повідомляє пресслужба "Нафтогазу".

"Таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, "Нафтогаз" має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи РФ", - пояснили в компанії.

"Оскільки Росія добровільно не сплатила "Нафтогазу" кошти, передбачені рішенням арбітражу, ми маємо намір використати всі доступні механізми для стягнення цих коштів. Зараз ми працюємо над цим у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях", - заявив очільник Групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов.

Реклама:

Відповідно до законодавства США, підтвердження арбітражного рішення є обов’язковим, якщо суд не встановить, що існує одна з обмежених підстав для відмови або відстрочки визнання чи виконання арбітражного рішення, викладених у Нью-Йоркській конвенції, додали в "Нафтогазі".

При цьому відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду.

Нагадаємо:

Реклама:

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав РФ виплатити 5 млрд дол компенсації за збитки та втрачене майно "Нафтогазу" у Криму, починаючи з 2014 року.

Читайте також: Cправа на 5 мільярдів доларів. Як "Нафтогаз" знову переміг Росію в суді і чи отримає гроші

Економічна правда

Реклама: