Китай викинув Росію з проєкту спільного літака

Четвер, 22 червня 2023, 17:52

Китай виключив Росію з проєкту лайнера CR929, який розробляли з 2017 року, плануючи створити конкурента Boeing і Airbus. 

Про це пише The Air Current. 

На авіасалоні в Ле-Бурже новий літак місткістю 280 пасажирів, створення якого оцінювали в $50 млрд, було представлено як власну китайську розробку, в якій не брали участь Росія. 

Джерело в галузі підтвердило The Air Current, що Росію виключено з проєкту: Пекін вирішив продовжувати його своїми силами.

Реклама:

Зазначається, що проблеми з російською участю у створенні літака, який цього року здійснив перший політ, почалися з перших же років. Так, китайська сторона відмовилася допускати Росію до отримання доходів від продажу літака на внутрішньому китайському ринку. Замість цього Об'єднаній авіабудівній корпорації пропонували підвищену частку від продажів у світі (70%). Але саме в Китаї очікувався попит на літак у кількості 3 тисячі машин, тоді як його світові перспективи були неясними.

У 2022 році, після початку війни в Україні та запровадження західних санкцій проти російської авіагалузі, Китай вирішив відмовитися від усіх російських напрацювань у CR929 і замінити їх західними.

Нагадаємо:

Реклама:

У 2022 році в Росії зупинили польоти дев’ять місцевих авіакомпаній, у чотирьох із них Росавіація призупинила основний документ - сертифікат експлуатанта, у ще однієї - сертифікат був анульований

Через брак запчастин, російські авіаперевізники просять регуляторів дозволяти у виняткових випадках збільшувати інтервали обслуговування західних літаків.

Реклама: