Виявлено ще чотири компанії-надрокористувачі, які схематозили в Україні, а експортували - до РФ

Четвер, 22 червня 2023, 16:21

Детективи Бюро економічної безпеки арештували корпоративні права чотирьох підприємств - надрокористувачів, які наживалися в Україні за допомогою низки протиправних схем, а свою продукцію - корисні копалини, відправляли до Росії.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Загальна вартість арештованих активів становить понад 13 млн грн.

Згадані підприємства мали спеціальні дозволи на користування надрами та видобували пісок і граніт на території Житомирської та Київської областей. Також вони торгували будівельними матеріалами по всій Україні.

Реклама:

Водночас власниками цих компаній були підсанкційні особи та громадянин Російської Федерації.

Аналізуючи рух коштів банківськими рахунками компаній, співробітники БЕБ встановили, що впродовж 2020-2021 років було виведено на користь бенефіціара понад 224 млн грн.

Видобуті корисні копалини загальнодержавного значення за заниженою вартістю продавалися на підконтрольні підприємства, які у подальшому перепродували їх підприємствам реального сектору економіки за ринковими цінами. Ця схема дозволяла ухилятися від сплати податків.

Реклама:

Внаслідок таких дій суму рентної плати за користування надрами було занижено на понад 23 млн грн.

Також детективи БЕБ встановили, що підприємства-надрокористувачі здійснили експорт видобутих корисних копалин до РФ загальною вартістю 62 млн грн.

Окрім того, в ході досудового розслідування також встановлено, що службові особи згаданих юридичних осіб здійснили ряд порушень податкового законодавства, а саме занизили рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин у період з 2018 по 2022 на понад 8,7 млн грн та податку на прибуток на суму 7 млн грн.

Нагадуємо:

Напередодні Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Шелкову, який постачав до РФ українську титанову сировину. Для реалізації оборудок росіянин використовував підконтрольне йому ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" у Дніпропетровській області.

Рідкісні мінерали з родовищ української компанії є незамінними компонентами для виробництва високоякісного титану.

Саме їх Шелков постачав до РФ на замовлення підприємств російського воєнно-промислового комплексу. Серед них – виробники крилатих ракет "Калібр", бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, а також вертольотів Ка-52.

Крім того, сьогодні, 22 червня, стало відомо, що Служба безпеки України повідомила про підозру російському мільярдеру Сергію Кабаргіну, який організував схему вивозу з України стратегічної сировини для "Росатома". 

Реклама: