Україна ставить мету наростити доларовий ВВП у 6,2 раза за десять років - конференція у Лондоні

Середа, 21 червня 2023, 18:04

Україна ставить за мету за десять років збільшити валовий внутрішній продукт (ВВП) до $1 трлн.

Про це заявила перша віцепрем'єр – міністерка економіки Юлія Свириденко на Конференції з відновлення України в Лондоні в середу.

Згідно з оцінками Мінфіну, у 2022 році ВВП України впав із понад $200 млрд до $161 млрд. Зростання за десять років до $1 трлн означає щорічне збільшення номінального ВВП України в доларах на 20%.

Свириденко зазначила, що відновлення України потребуватиме від $500 млрд до $900 млрд, значну частину з яких становитимуть приватні інвестиції.

Реклама:

"Це дасть змогу зробити економіку країни потужною і підвищити життєвий рівень до європейського", - сказала вона.

За її словами, для цього уряд планує забезпечити свободу бізнесу, знизити перерозподіл через бюджет до 25% ВВП і податкове навантаження на бізнес.

З огляду на це вона закликала до стратегічного партнерства щодо досягнення цих цілей.

Реклама:

Перша віцепрем'єрка додала, що Україна також націлена на здійснення зеленого переходу, збільшення виробництва "зеленої енергії", створення повних циклів від видобутку до виробництва готової продукції з критичних матеріалів.

"Надзвичайно важливо здійснити перехід транспортних шляхів від колишніх радянських шляхів до європейських", - зазначила також Свириденко, назвавши серед пріоритетних завдань розвиток і річкового транспорту.

Нагадуємо:

Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA) групи Світового банку почало надавати гарантії страхування воєнних ризиків в Україні. Це перший подібний проєкт.

Програма страхування воєнних ризиків для інвестицій в українську економіку від MIGA дасть зелене світло тим бізнесменам, які чекають на можливість розпочати роботу над відновленням нашої країни.

Україна підготує середньостроковий план реконструкції у співпраці з ЄС. Цей план об'єднає необхідні інвестиції та реформи не тільки для допомоги в реконструкції, а й для допомоги в "зеленій" і цифровій трансформації економіки, а також допомоги з реформами, необхідними Україні для вступу в ЄС

ЄС обіцяє покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року.

Реклама: