Прокуратура потребує допомоги експертів для визначення шкоди від обстрілів нафтобаз

Середа, 14 червня 2023, 17:46


Інновації в дії

Українські правоохоронці потребують допомоги в проведенні низки спеціалізованих досліджень для встановлення ступеня забруднення підземних вод унаслідок ворожих обстрілів нафтобаз на території України.

Про це заявляють в Офісі генерального прокурора.

"Для цього потрібно виконати бурові роботи із застосуванням спецтехніки та обладнання", - уточнюється в повідомленні.

В Офісі генпрокурора вже розглядають можливість долучення французьких експертів для розслідування ракетних атак по українських нафтобазах та встановлення збитків для довкілля.

Згідно з повідомленням, заступниця генпрокурора Вікторія Літвінова зустрілася з представниками Національної жандармерії Франції, які перебувають в Україні.

"Обговорили документування ракетних атак по українських нафтобазах, що завдають жахливих наслідків для довкілля. Цинічні обстріли збройних сил Росії розслідуються як екоцид та порушення законів і звичаї війни", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у Генпрокуратурі, удари країни-агресора по об'єктах підвищеної небезпеки призводять до забруднення атмосферного повітря, ґрунту та підземних вод.

Заступник генпрокурора повідомила, що наразі задокументовано понад 25 ракетних обстрілів нафтобаз на території України. Лише за минулий тиждень додалося два напади на такі об'єкти - на території Харківської області.

"Сьогодні ми маємо довести усьому світу довготривалі, широкомасштабні та серйозні наслідки збройної агресії Росії для довкілля. Потрапляння важких металів в підземні води завдає шкоди цілому регіону і впливає на здоров’я людей", - наголосила Літвінова.

Нагадуємо:

Російські окупанти атакують в Україні не лише нафтобази, а й нафтопереробні підприємства. Зокрема, в Україні були зруйновані ракетними ударами усі найбільші НПЗ.