Росіяни викрали з України близько 4 мільйонів тонн зерна - асоціація

Четвер, 25 травня 2023, 16:18 -

Українська зернова асоціація підрахувала, що з початку великої війни росіяни вкрали з України близько 4 мільйонів тонн зерна.

Про це розповів президент УЗА Микола Горбачьов в ефірі телеканалу Freedom, повідомляє пресслужба асоціації.

За його словами, покупцями вкраденого зерна стали підсанкційні країни. Але навіть вони  обережно ставляться до вкраденого в України зерна. Зокрема, був випадок, коли відмовилась купувати крадене зерно Лівія.

"За краденим зерном кораблі заходять як злочинці – вночі: відключають GPS-трекери, проходять як невидимки, вантажаться, а потім йдуть у невідомому напрямку. Однак програма marine traffic дає змогу відстежити, куди ці кораблі прямують, скільки і що перевозять. Усі факти Україна фіксує", – пояснив президент УЗА.

Реклама:

Горбачьов додав, що Росія краде не лише українське зерно, а й покупців.

"Під час війни Росія використовує механізм блокування України як великого експортера, щоб самій працювати в країнах нашого традиційного збуту. Якщо Україна платить мільярди за простій, то у РФ простоїв немає. Їхня пропозиція для клієнта може видаватися кращою", – розповів він.

Саме таким способом вона зміцнила свої позиції на ринку найбільшого імпортера пшениці Єгипту, куди наростила поставки. 

Реклама:

Голова УЗА пояснив, що покупці зерна потребують ритмічних поставок, щоб завантажити роботою свої млини. Вироблене на них борошно потрібне для випічки хліба. Покупець змушений обирати більш надійного постачальника – це основна причина втрати Україною своїх ринків збуту зернових.

Нагадуємо:

Внаслідок саботажу Росією роботи "зернової ініціативи" Україна зазнала збитків понад 1 млрд дол через простій суден у чергах.

Читайте також: Як Росія краде українські зернові ринки

Реклама: