ЄС хоче розширити схему спільних закупівель на водень та інші критичні товари

Понеділок, 22 травня 2023, 19:37

Євросоюз хоче розширювати схему спільних закупівель, яка наразі працює для закупівель газу, на інші критично важливі для блоку товари після успішних торгів в рамках першого раунду роботи схеми.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що кілька провідних енергетичних компаній взяли участь у першому раунді спільних закупівель газу, який задовольнив попит на 10,9 млрд кубометрів. Це понад 80% від запланованих на кінець року 13,5 млрд кубометрів. 

Серед учасників були французька компанія Engie, норвезька державна компанія Equinor і швейцарська Axpo, а також французька TotalEnergies. Крім того, український "Нафтогаз" приєдналася до раунду як покупець газу. Інші компанії, такі як італійська Eni, заявили, що планують взяти участь у наступному раунді тендерів.

Реклама:

Єврокомісар, відповідальний за газову платформу, Марош Шефчович, назвав цей результат "значним успіхом", попри те, що обсяг газу, виставлений на торги, становить лише малу частину від загального споживання в ЄС. За даними Міжнародного енергетичного агентства, торік воно становитило 360 млрд кубометрів. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну понад 40% цього обсягу надходило з Росії. 

"Ми були дуже вражені сукупним попитом навіть у першому раунді, і особливо тим, що в результаті ми отримали надлишок запропонованого газу", - зазначив Шефчович. Загалом, постачальники запропонували 18,7 млрд кубометрів газу, але не всі вони знайшли покупців через умови контракту або через цінові питання. За його словами, 110 покупців енергоресурсів взяли участь у закупівлях.

Тепер у ЄС готуються розширювати спільні закупівлі і на інші критичні товари. Наприклад, водню чи мінеральних ресурсів, які є критично важливими для зелених технологій – у вітровій та сонячній енергетиці чи виробництві акумуляторів.

Реклама:

Шефчович сказав, що газова схема стане проєктом для "нового ринку" критично важливих матеріалів, а також водню, який допоможе декарбонізувати енергоємні галузі промисловості. За його словами, декілька компаній з Близького Сходу вже висловили зацікавленість у постачанні водню. 

Цього року ЄС проведе ще чотири раунди спільних закупівель газу.

Нагадуємо:

Єврокомісія в середу, 10 травня, оголосила перший тендер на колективну закупівлю природного газу в рамках зусиль з диверсифікації постачання енергоресурсів.

Реклама: