Лише за умови розширення зернової угоди Україна дозволить експорт російського аміаку – ЗМІ

Субота, 20 травня 2023, 11:36 -

Україна може розглянути дозвіл на транзит російського аміаку через свою територію для експорту за умови, якщо до зернової угоди буде включена більша кількість портів та товарів.

Про це повідомляє Reuters, з посиланням на джерела в українському уряді. 

Зазначається, що для того, щоб відновити транзит аміаку через трубопровід з Тольятті до чорноморського порту "Південний", необхідна додаткова угода.  

Українська сторона готова підписати угоду тільки за умови розширення кількості портів та переліку товарів для експорту. 

Реклама:

Наразі невідомо, які саме товари Україна хотіла б включити до переліку.

Однак агентство пропускає, що, ймовірно, мова йде про експорт сталі. 

Довідка. Аміакопровід "Тольятті-Одеса" протяжністю 2,4 тис км слугує транзитним маршрутом для експорту російського аміаку через порт "Південний" на Одещині.

Реклама:

В РФ він бере початок у місті Тольятті, де завантажує аміак виробництва ПАТ "Тольяттіазот" російського олігарха Дмітрія Мазепіна та АТ "Міндобрива" олігарха Аркадія Ротенберга.

В Україні аміакопровід проходить через вісім областей і має протяжність понад 1 тис км.

Крім транзитного маршруту з РФ завдовжки 817 км, до 2014 року працювала гілка "Горлівка-Одеса" завдовжки 200 км, якою аміак транспортувався із заводу "Стирол" Дмитра Фірташа.

 

За даними оператора української частини аміакопроводу "Укрхімтрансаміак", у 2021 році транзит аміаку становив 2,3 млн тонн, а за неповні два місяці 2022 року – 370,6 тис тонн.

За надання послуг українська компанія у 2021 році отримала 2,9 млрд грн, а держбюджет – 1,2 млрд грн.

Також читайте: Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Нагадаємо:

Віце-прем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня.

Реклама: