ЄС запускає платформу спільних закупівель газу AggregateEU

Вівторок, 25 квітня 2023, 09:00 -

У вівторок о 10 годині за Києвом Євросоюз запускає новий інструмент для спільних закупівель газу, відомий як AggregateEU.

Про це повідомляє Bloomberg.

AggregateEU має на меті створити пул покупців природного газу та об'єднати їх з продавцями, щоб уникнути цінових стрибків, які сколихнули енергетичні ринки минулого року.

У вівторок компанії можуть почати подавати свої прогнози попиту на газ на 12 місяців, починаючи з червня. Після того, як дані будуть зібрані та проаналізовані, а потенційні продавці подадуть свої пропозиції, обидві сторони зможуть побачити найкращі пропозиції та укласти угоди самостійно або через спеціальних агентів. Очікується, що це станеться після 17 травня.

Реклама:

ЄС намагається зменшити конкуренцію серед покупців газу після того, як російський шантаж та скорочення поставок призвели до надзвичайної нестабільності цін, що змусило деякі компанії звернутися за державною допомогою. Хоча енергетична криза значно послабилася після того, як газові ф'ючерси досягли піку в серпні, ризики для поставок залишаються через повномасштабну війну Росії проти України.

Поки що невідомо, чи скористаються ключові покупці, наприклад – німецька Uniper SE та французька Engie SA, цим інструментом, і наскільки великими можуть бути такі закупівлі. 

Після першого тендеру ЄС планує організувати більше спільних закупівель, зобов'язавши уряди об'єднати попит на 15% своїх запасів газу, що зберігаються на зиму. Цього року це приблизно 13 млрд кубометрів, або близько 3% від загального попиту на газ в ЄС.

Реклама:

Після завершення тендеру ЄС очікує, що перші контракти з постачальниками від США до Близького Сходу та Африки будуть підписані приблизно в червні. Україна також бере участь в закупівлях AggregateEU.

Нагадуємо:

Країни Євросоюзу домовилися про спільні закупівлі газу на шляху до приборкання високих цін на енергетику, і таким чином створюють важіль впливу проти РФ. Платформа для спільних закупівель газу буде відкрита і для країн Східного партнерства, зокрема – України.

Реклама: