В "Укренерго" прокоментували зупинку експорту електроенергії до Словаччини: кивають на регулятора

П'ятниця, 21 квітня 2023, 16:46 -

В "Укренерго" заявили, що безперебійному експорту електроенергії до країн Європи наразі перешкоджає відсутність порядку проведення спільних аукціонів з доступу до міждержавних перетинів, а затвердити такий порядок - відповідальність НКРЕКП.

Про це йдеться у заяві "Укренерго".

"Затвердити такий порядок - відповідальність НКРЕКП, як передбачено Законом "Про ринок електричної енергії".

НЕК "Укренерго" протягом кількох років неодноразово зверталася до регулятора з проханням затвердити такий порядок за європейськими правилами. Фахівці "Укренерго" надавали для цього всі необхідні дані та документи.

Реклама:

Ми також неодноразово інформували регулятора та Міненерго, що затвердження Порядку спільних аукціонів - це перший необхідний крок, але не вичерпний. Необхідно також ухвалити зміни до закону "Про ринок електричної енергії", Податкового Кодексу", - йдеться у позиції держкомпанії.

Там додають, що "тільки протягом останніх місяців" звертались до НКРЕКП з проханням затвердити Порядок проведення спільних аукціонів листами від 08.09.2022 № 01/38621, від 07.11.2022 № 01/49050, від 13.03.2023 № 01/12394.

"Було проведено низку робочих зустрічей з регулятором, на яких з боку "Укренерго" надавалася вся необхідна для прийняття рішення інформація.

Реклама:

"Укренерго" також регулярно інформувало Міненерго, що питання спільних аукціонів залишається невирішеним, численними офіційними зверненнями, починаючи з травня 2022-го року.

Незважаючи на те, що регулятор досі не ухвалив відповідного європейським правилам Порядку проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавного перетину, "Укренерго" продовжує працювати з партнерами і робити все можливе, щоб експорт електроенергії міг відбуватися в рамках того регуляторного поля, яке наразі встановлене НКРЕКП", - додали в "Укренерго".

У компанії додали, що експорт електроенергії триває в Польщу і Молдову і шо працюють над його відновленням до інших країн.

Нагадаємо:

Енергорегулятор розгляне питання проведення позапланової невиїзної перевірки "Укренерго" через те, що компанія не надала інформації на запит щодо заходів для проведення аукціонів з розподілу пропускної спроможності держперетинів за напрямком Україна – Словаччина.

Тим часом Секретаріат Енергоспівтовариства розраховує на якнайшвидше відновлення експорту електроенергії до Словаччини, яке призупинено з 21 квітня.

"Укренерго" не пропонує з 21 квітня потужність для експорту електроенергії до Словаччини, яка до цього становила 200 МВт на годину та завжди повністю викуповувалась трейдерами.

За європейськими правилами, системні оператори двох країн, які торгують електроенергією, ділять навпіл прибутки від розподілу міждержавного перетину.

Коли енергосистема України в березні 2022 року приєдналась до ENTSO-E, вона взяла на себе обов'язок синхронізувати правила проведення аукціонів з європейськими, але тоді був наданий річний лаг. Зараз же європейські оператори вимагають поділу прибутків.

Економічна правда

Реклама: