"МГУ" не розкриває ключову інформацію – у тому числі про те, хто очолює компанію

Неділя, 2 квітня 2023, 13:00 -

"Магістральні газопроводи України" ("МГУ") не розкривають ключову інформацію з корпоративного управління: зокрема, "МГУ" не оприлюднила дані про відставку голови наглядово ради Уберт Беттонвіль та не розкрила інформацію про зміну в.о. гендиректора.

Про це йдеться у щотижневому дайджесті аналітиків SOE Weekly для ЕП.

Аналітики звернули увагу, що відставка Уберт Беттонвіль, колишньої голови наглядової ради "МГУ", про яку повідомлялось раніше, мала би уже набути чинності.

Згідно з українським законодавством, заява про дострокове припинення повноважень членів наглядової ради акціонерного товариства подається щонайменше за два тижні. Якщо Беттонвіль подала заяву 6 березня, як повідомляють ЗМІ, то її відставка мала набути чинності 20 березня або пізніше, йдеться у дайджесті.

Реклама:

Згідно з україномовною версією веб-сайту "МГУ", Беттонвіль більше не значиться як член наглядової ради, а головою ради зазначено Яна Чадама. На англомовній версії веб-сайту Беттонвілль також більше не значиться як член наглядової ради, але там не було вказано, хто є головою, зауважують аналітики. 

З цього вони роблять висновок, що повноваження Беттонвіль було припинено, а головування у наглядовій раді перейшло до Чадама.

При цьому, відповідно до законодавства, "МГУ" зобов'язане публічно розкривати певну інформацію як акціонерне товариство, емітент цінних паперів та держпідприємство.

Реклама:

"Зокрема, відповідно до Положення про розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), "МГУ" має розкривати особливу інформацію, включаючи інформацію про зміну складу посадових осіб товариства, у т.ч. інформацію щодо призначення/звільнення у наглядовій раді та виконавчому органі.

Така інформація повинна розкриватися через веб-сайт компанії та інформаційну базу даних НКЦПФР (такі як Stockmarket та SMIDA).

Однак, "МГУ" не оприлюднило інформацію про відставку Беттонвіль: ця інформація відсутня як на сайті компанії, так і в інформаційній базі даних НКЦПФР. Останні розкриття інформації "МГУ" в SMIDA та на сайті компанії датуються листопадом 2021 року", - підкреслюють аналітики.

Крім того, вони звернули увагу, що "МГУ" також не розкрила інформацію про зміну в.о. генерального директора - згідно з попереднім інтерв'ю Беттонвіль, близько місяця тому Олександра Лісніченка на цій посаді замінив Денис Фудашкін.

Інформація про в.о. генерального директора відсутня навіть на українській версії сайту "МГУ". У розділі "Менеджмент" на сайті "МГУ" згадується лише в.о. головного бухгалтера Світлана Письменна. На англомовній версії сайту розділ "Менеджмент" взагалі відсутній.

За даними SMIDA, в.о. гендиректора є Валерій Ноздрін, якого було призначено на цю посаду при створенні "МГУ" у 2017 році.

"Вільний доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) під час дії воєнного стану закрито. За даними приватних агрегаторів, зокрема "Опендатабот" та "YouControl", які спираються на інформацію з ЄДР, керівником "МГУ" є Денис Фудашкін", - йдеться у дайджесті.

Крім того, "МГУ" також має оприлюднювати звіти про винагороду наглядової ради та виконавчого органу, як того вимагає законодавство, що застосовується до акціонерних товариств та до держпідприємств.

Згідно з веб-сайтом компанії, "МГУ" опублікувало лише один звіт про винагороду у 2018 році на виконання вимог законодавства про акціонерні товариства, але відтоді цих звітів більше не публікувало, підкреслили аналітики.

Читайте більше у дайджесті: Таємниці держпідприємств: МГУ мовчить про те, хто очолює компанію, Кабмін не публікує рішення про нову наглядову раду Укрпошти

Економічна правда

Реклама: