Україна поки збереже заборону на експорт газу і вугілля – Міненерго

Вівторок, 18 квітня 2023, 14:10 -

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна поки що збереже заборону на експорт газу та енерговугілля для забезпечення національних інтересів.

Про це він заявив під час пресконференції у вівторок, пише "Інтерфакс-Україна".

"Поки що ні. Це дуже складне питання. Безумовно, бізнес зацікавлений в експорті. Але вже ретроспективно можна точно сказати: якби він не був заборонений, то, з огляду на цінову кон'юнктуру європейських ринків, весь газ приватних власників був би в Європі", - сказав міністр.

На думку Галущенка, рішення про заборону експорту газу та енерговугілля, прийняте в умовах воєнного стану у 2022 році, гарантувало безпеку постачання енергоресурсів на внутрішньому ринку.

Реклама:

За його словами, особливістю ОЗП, що завершився, було, зокрема те, що Україна його пройшла абсолютно без імпорту вугілля. За озвученими ним даними, напередодні ОЗП вона мала обсяги вугілля понад 2 млн тонн, під кінець ОЗП налічувалося близько 1,2 млн тонн, зараз обсяг вугілля становить близько 1,5 млн тонн.

Нагадаємо:

Україна очікує, що обсяг експорту електроенергії зараз буде вищим ніж той, що був торік – попри це, лише коштом прибутків від експорту відновити енергосистему не вдасться.

Реклама:

Раніше, у п’ятницю, 7 квітня, міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, який дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

Економічна правда

Реклама: