У Фінляндії запустили найбільший в Європі ядерний реактор

Неділя, 16 квітня 2023, 11:53 -
 
getty images

Фінська компанія Teollisuuden Voima запустила найбільший в Європі атомний реактор "Олкілуото 3", щоб посилити енергетичну безпеку в регіоні після припинення Росією постачання газу та електроенергії.

Про це пише Reuters.

За словами представників оператора реактора, блок задовольнятиме близько 14% попиту на електроенергію у Фінляндії, зменшуючи потребу в імпорті зі Швеції та Норвегії.

Також очікується, що новий реактор працюватиме щонайменше 60 років. Будівництво реактора потужністю 1,6 гігават (ГВт), першої нової атомної електростанції у Фінляндії за більш ніж чотири десятиліття і першої в Європі за 16 років, розпочалося у 2005 році. Спочатку планувалося, що станція буде відкрита через чотири роки, але виникли технічні проблеми.

Реклама:

Генеральний директор TVO Ярмо Танхуа зазначила, що Виробництво електроенергії на "Олкілуото 3" стабілізує ціни на електроенергію і відіграє важливу роль у "зеленому" переході Фінляндії.

Нагадаємо:

Міністерства економіки та зайнятості Фінляндії розглядає можливість продовження на 20 років терміну експлуатації атомної електростанції Loviisa компанії Fortum.

Реклама:

Реклама: