Нафта дорожчає через побоювання щодо пропозиції, але попит у Китаї відновлюється

Вівторок, 7 березня 2023, 10:15 -


Інновації в дії

Ціни на нафту зросли після того, як керівники галузі висловили занепокоєння з приводу обмеженості вільних потужностей на ринку і невизначеності щодо російських поставок, в той час як попит з боку Китаю відновлюється.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 24 центи, або на 0,28%, до 86,42 долара за барель до 04:05 за Гринвічем після того, як в понеділок ціна зросла на 0,4%.

Американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала $80,69 за барель, що на 23 центи, або 0,29% більше, ніж на попередній сесії, коли вона зросла на 1%.

Причини зростання цін

Ціни на нафту марки Brent зростають шосту сесію поспіль, що є найдовшим періодом зростання з травня 2022 року, завдяки надіям на відновлення попиту в Китаї і нарощуванню нових нафтопереробних потужностей в Азії і на Близькому Сході, що дозволяє переробляти більше нафти.

"Побоювання щодо пропозиції, які сприяли зростанню цін на нафту протягом ночі, ймовірно, були викликані коментарем генерального директора Chevron про те, що на нафтових ринках "не так багато можливостей для коливань", - зазначає аналітик Commonwealth Bank of Australia Вівек Дхар.

Головний виконавчий директор Chevron Corp Майк Вірт заявив, що судна, які перевозять російську нафту і нафтопродукти, тепер змушені долати більші відстані, щоб дістатися до ринків, на які не поширюються санкції, в той час як запаси нафти і маятникові поставки обмежені, що робить світовий ринок вразливим до будь-яких несподіваних перебоїв у постачанні.

Трейдери з нетерпінням чекають на дані про торгівлю нафтою в Китаї за січень і лютий, які будуть опубліковані у вівторок, в пошуках сигналів відновлення попиту після того, як Пекін скасував політику COVID Zero.

Очікується, що в США цього тижня звіти про запаси нафти і продуктів за тиждень, що закінчився 3 березня, покажуть зниження, як показало попереднє опитування Reuters, проведене в понеділок.

Це може бути перше зниження за останні 10 тижнів.

Економічна правда