Міністр енергетики: переговорна ситуація щодо ЗАЕС зайшла в глухий кут

Неділя, 5 березня 2023, 15:53 -
 
getty images

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що дипломатичні кроки щодо повернення під український контроль Запорізької АЕС наразі не мають успіху.

Про це він сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, ситуація зайшла у глухий кут, оскільки позиція, яку озвучує Україна на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході із ЗАЕС  працівників Росатому. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом. 

"Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ путіна про те, що ЗАЕС  – це "федеральна" власність, із реєстрацією відповідної компанії в москві з назвою "Запорізька станція", - розповів Галущенко.

Реклама:

Міністр зазначив, що Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, тривожні сигнали того, що росіяни вкрай непрофесійно поводяться на станції.

"Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників: після деокупації залишити нам її в неробочому стані", - сказав Герман Галущенко.

Нагадаємо:

Реклама:

Запорізька атомна електростанція, яка вже рік окупована, пережила п’ять повних блекаутів, коли для її роботи підключалися дизельні генератори, що живили реакторні зони, басейни витримки, майданчик відпрацьованого ядерного палива.







Реклама: