В Україні хочуть створити держструктуру для гуманітарного розмінування

Понеділок, 27 березня 2023, 20:52 -

У Міністерстві економіки пропонують створити окрему державну структуру, яка займатиметься питаннями гуманітарного розмінування в України.

Про це заявила перша віцепрем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з послами G7.

За словами Свириденко, міністерство вже має розрахунки необхідних ресурсів для прискорення пріоритетного гуманітарного розмінування полів, а також визначило шляхи для прискорення очищення території від вибухонебезпечних предметів. 

З огляду на потреби вона звернулася до країн G7, аби вони надали Україні фінансову підтримку та допомогли зі спеціальною технікою та навчанням людей.

Реклама:

Аби реалізувати такі задачі, в уряді пропонують створити окрему державну структуру. Передбачається, що вона координуватиме гуманітарне розмінування території та буде реалізовувати супутні організаційні задачі. Крім того, за словами Свириденко, така структура матиме наглядову раду, до якої запросили представників країн-партнерів.

У ході зустрічі послам G7 було запропонувано взяти шефство над замінованими  областями України та допомогти звільнити їх від мін та нерозірваних снарядів. Це, на думку відомства, сприятиме прискоренню розмінування сільгоспземель, що дозволить українським аграріям раніше розпочати їх використання. 

Читайте також: Десятки років та мільярди доларів. Коли розмінують українські поля та міста?

Реклама:

Нагадуємо:

У понеділок за підсумками засідання Національного органу з питань протимінної діяльності було затверджено план заходів із розмінування сільськогосподарських земель для сівби.

Внаслідок бойових дій понад 5 млн га, або 50 тис км2, сільськогосподарських земель наразі непридатні до використання через мінування, забруднення вибухонебезпечними залишками чи бойові дії, що тривають.

Реклама: