"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

IKEA продала свій останній виробничий майданчик у РФ

П'ятниця, 24 березня 2023, 19:15 -

Шведська IKEA закрила операцію з продажу свого останнього виробничого майданчика в Росії - меблевої фабрики в Новгородській області - співвласнику петербурзької компанії Slotex Вадиму Осипову.

Про це пише "Коммесантъ".

"Два інших підприємства дісталися лісопромисловій компанії з Комі "Лузалес". За інформацією газети, загальна сума всіх угод могла скласти близько 15 млрд рублів - на чверть менше від запитуваної продавцем суми. Фабриками цікавилися і великі компанії з інших галузей, але деякі з них не стали купувати підприємства через відмову IKEA передавати права на вироблені в РФ меблі", - йдеться у матеріалі.

IKEA рік тому заявила про повний відхід із ринку РФ через вторгнення РФ в Україну. Минулого тижня угоду з купівлі двох підприємств IKEA - у Тихвіні Ленінградської області та Красній Поляні Кіровської області - закрила лісопереробна компанія "Лузалес".

Реклама:

В IKEA раніше називали структуру Slotex і "Лузалес" "відповідними покупцями" своїх активів у Росії.

У IKEA в Росії залишається мережа торгцентрів "Мега" загальною площею 2,34 млн кв. м.

"Але продаж єдиним лотом усіх об'єктів на тлі кризи на ринку торговельної нерухомості може виявитися проблематичним.

Реклама:

Джерело "Комерсантъ", знайоме із ситуацією, каже, що три свої підприємства в РФ IKEA оцінила майже в 20 млрд руб., що трохи перевищує їхню загальну річну виручку. Але правкомісія з контролю за здійсненням іноземних інвестицій (займається продажем у РФ активів зарубіжних компаній, які йдуть з ринку) погодилася затвердити угоди з дисконтом до 25%", - пише газета з посиланням на співрозмовника.

Нагадаємо:

Російська урядова комісія схвалила продаж заводів шведського виробника меблів IKEA в Росії двом місцевим покупцям, що відкриває шлях до укладення угоди.

IKEA вирішила закрити свої магазини в Росії після вторгнення РФ в Україну. Багато інших західних компаній - від виробників енергоносіїв до мереж продовольчих товарів і одягу - залишили Росію.

IKEA, найбільший у світі меблевий бренд, закрила свої російські магазини в березні минулого року і заявила, що продасть фабрики, закриє офіси і скоротить 15-тисячний штат співробітників у Росії. Минулого літа мережа знову ненадовго відкрилася для проведення короткого онлайн-розпродажу.

Економічна правда

Реклама: