Кабмін пропонує зміни до бюджету на понад пів трильйона: кошти спрямують на оборону

Понеділок, 13 березня 2023, 19:00 -

Кабінет Міністрів у понеділок, 13 березня, підтримав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537 мільярдів гривень.

Про це повідомили прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа у Facebook.

"Понад 518 млрд грн пропонуємо додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони та ще на 19 млрд збільшити резервний фонд. Це сприятиме посиленню нашої обороноздатності та зупиненню російської агресії", - зазначив глава уряду.

Шмигаль додав, що додаткові фінансові можливості для підтримки армії було залучено завдяки підтримці міжнародних партнерів.

Реклама:

"У проєкті закону пропонуємо додаткові кошти спрямувати на виплати військовим, закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання тощо", - зазначив глава уряду.

Голова бюджетного комітету Підласа роз’яснила, що джерелами покриття додаткових видатків стануть:

  • збільшення дефіциту державного бюджету (фактично: внутрішні і зовнішні запозичення) - 419,3 млрд грн;
  • збільшення доходів державного бюджету (за рахунок збільшення надходження ПДФО, ПДВ з вироблених товарів та частини чистого прибутку державних банків) - 60,7 млрд грн;
  • скорочення видатків на обслуговування державного боргу - 50,3 млрд грн;
  • зменшення витрат на забезпечення державних гарантій - 6,9 млрд грн.

Тепер законопроєкт повинні подати на розгляд Верховної Ради.

Реклама:

Раніше ЕП писала, що закладені в законі про держбюджет обсяги фінансування армії не остаточні і мають покрити потреби Сил оборони в першій половині року. Після цього уряд буде вносити зміни до кошторису, як робив це у 2022 році.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що найближчим часом Міністерство фінансів підготує проєкт змін до державного бюджету в частині видатків.

Реклама: