Напрямки зрозумілі: Мінфін планує переглянути видатки бюджету найближчим часом

Понеділок, 6 березня 2023, 19:08 -

Найближчим часом Міністерство фінансів підготує проєкт змін до державного бюджету в частині видатків.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко під час дискусії Центру економічної стратегії.

"Найближчим часом будемо готувати проєкт змін до бюджету… Дохідна частина - не впевнений, що у нас є можливість її переглядати. Видаткова - так. По зрозумілим причинам та зрозумілим напрямкам. По дохідній частині на жаль у нас тут маневр обмежений", - сказав він.

Що стосується впливу макропрогнозу на перегляд бюджету очільник Мінфіну пояснив, що відомство наразі більше орієнтується на цифри минулого року, ніж на макропрогноз. 

Реклама:

"Об’єктивно ми порівнюємо наші доходи по конкретних податках і дивимося на чинники, які впливали або впливають на зменшення чи збільшення надходжень. Тому що багато чинників, які носять тимчасовий характер.

Умовно кажучи, Укргазвидобування не заплатило ренту в минулому місяці, заплатить в березні. Це вплинуло на показники ренти і т д. І таких показників дуже багато", - зазначив Марченко.

За його словами, найбільшими та основними джерелами наповнення бюджету зараз є ПДФО та ПДВ, які є "більш-менш стабільними".

Реклама:

Марченко додав, що наразі розрив у фінансуванні від міжнародних партнерів та потребах України залишається на рівні 10 млрд дол.

Однак у випадку нової програми МВФ та анонсованих пакетів від партнерів цей розрив вдасться знизити.

Економічна правда

Реклама: