Падіння цін на нафту та газ стимулює економічне зростання в Європі та США – WSJ

Неділя, 12 березня 2023, 18:00 -

Падіння цін на нафту та природний газ знижує витрати домогосподарств, зміцнює довіру та послаблює тиск на державні бюджети та може збільшити виробництво в єврозоні приблизно на 1,5%. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Падіння цін на енергоносії допомагає пояснити несподівано високі економічні показники цього року в США та Європі. Менеджери ланцюгів поставок по обидва боки Атлантики зараз налаштовані більш оптимістично, ніж за останні місяці, згідно з бізнес-опитуваннями S&P Global, які вважаються надійним індикатором майбутнього зростання. 

Виграш для домогосподарств, бізнесу та урядів також компенсує зростання вартості запозичень, оскільки центральні банки підвищують відсоткові ставки, щоб охолодити історично високу інфляцію.

Реклама:

Ціна бареля нафти впала більш ніж на третину з середини минулого року, приблизно до 77 доларів зі 121 долара, що нижче довоєнного рівня, оскільки ринки пристосувалися до західного ембарго на російські поставки і нафта була вивільнена з аварійних резервів. 

В Європі базові оптові ціни на природний газ впали майже на 90% з літа минулого року, досягнувши найнижчого рівня з 2021 року завдяки теплій погоді, економії та збільшенню імпорту.

Зниження цін на природний газ означає величезну економію витрат для Європи, що дорівнює близько 3,5% валового внутрішнього продукту цього року для Італії та близько 2% ВВП для Німеччини, Португалії та Іспанії, згідно з даними Capital Economics. 

Реклама:

Загалом, за оцінками Capital Economics та Berenberg Bank, енергетичний стимул може збільшити виробництво в єврозоні приблизно на 1,5%, що приблизно еквівалентно річному зростанню. 

Споживча довіра значно зросла по обидва боки Атлантики в останні місяці, змінивши минулорічне падіння. Це може означати, що домогосподарства витрачають більше грошей, які вони заощадили під час пандемії, що сприятиме подальшому зростанню, кажуть економісти.

Нагадаємо:

Ціни на газ у Європі впали до мінімуму з серпня 2021 року – тисяча кубометрів газу котирується на рівні 461,82 долара.

У середу ціни на нафту знижуються другу сесію поспіль через побоювання, що більш агресивне підвищення процентних ставок у США вдарить по попиту, тоді як ринок очікує подальшої ясності щодо запасів.

Економічна правда.

Реклама: