ВАКС конфіскував активи Демурінського ГЗК російського олігарха Шелкова на 2 мільярди

Понеділок, 6 лютого 2023, 17:58 -


Інновації в дії

Рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в дохід держави стягнули всі активи ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" на 2 мільярди гривень, власником якого є російський олігарх Михайло Шелков.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

У дохід держави було стягнуто корпоративні права у розмірі 100%, рухоме і нерухоме майно підприємства та грошові кошти на рахунках у сумі 14,4 млн грн.

У межах слідства детективи БЕБ встановили, що службові особи товариства, за попередньою змовою із службовими особами офшорних компаній, протягом 2021 року продавали титанову сировину європейській компанії за умисно заниженою ціною.

Такі дії призвели до фактичного ненадходження до держбюджету податків в розмірі понад 10,1 млн грн.

Також слідство встановило, що згадане підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини на адресу підприємств Росії та Білорусі. 

За документами сировина постачалась нібито австрійській компанії, однак фактично продукція одразу направлялася російським і білоруським підприємствам та використовувалася, зокрема і для виробництва окремих частин винищувачів та ракет.

Нагадуємо:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував українські активи російського мільярдера, ексглаву інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова. Він є основним бенефіціарам та членом ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ "Корпорація ВСМПО-Авісма".

У 2021 році Шелков був включений до українського санкційного списку. Він займає 59 позицію у російському Forbes зі статками у 1,5 млрд доларів.