"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ВАКС конфіскував активи Демурінського ГЗК російського олігарха Шелкова на 2 мільярди

Понеділок, 6 лютого 2023, 17:58 -

Рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду в дохід держави стягнули всі активи ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" на 2 мільярди гривень, власником якого є російський олігарх Михайло Шелков.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

У дохід держави було стягнуто корпоративні права у розмірі 100%, рухоме і нерухоме майно підприємства та грошові кошти на рахунках у сумі 14,4 млн грн.

У межах слідства детективи БЕБ встановили, що службові особи товариства, за попередньою змовою із службовими особами офшорних компаній, протягом 2021 року продавали титанову сировину європейській компанії за умисно заниженою ціною.

Реклама:

Такі дії призвели до фактичного ненадходження до держбюджету податків в розмірі понад 10,1 млн грн.

Також слідство встановило, що згадане підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини на адресу підприємств Росії та Білорусі. 

За документами сировина постачалась нібито австрійській компанії, однак фактично продукція одразу направлялася російським і білоруським підприємствам та використовувалася, зокрема і для виробництва окремих частин винищувачів та ракет.

Реклама:

Нагадуємо:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував українські активи російського мільярдера, ексглаву інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова. Він є основним бенефіціарам та членом ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ "Корпорація ВСМПО-Авісма".

У 2021 році Шелков був включений до українського санкційного списку. Він займає 59 позицію у російському Forbes зі статками у 1,5 млрд доларів.

Реклама: