БЕБ арештувало понад 450 автівок дистриб’ютора тютюнових виробів "Тедіс"

Вівторок, 28 лютого 2023, 17:27 -

Бюро економічної безпеки арештувало більше 450 автомобілів одного з найбільших дистриб’юторів тютюнової продукції для відшкодування завданих державі збитків у сумі 270 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Слідство встановило, що службові особи згаданого товариства у 2020-2021 роках документально оформили продаж тютюнових виробів на адресу низки підприємств із ознаками фіктивності. Загальна вартість реалізованих підакцизних товарів становить 1,17 млрд грн. 

Насправді жодного продажу тютюнових виробів цим компаніям не здійснювалося. Реалізація відбувалася поза обліком за готівку, в т.ч. через мережу власних магазинів роздрібної торгівлі.

Реклама:

Для приховування таких господарських операцій компанія не відображала їх в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності підприємства.

За даними джерел ЕП в правоохоронних органах, йдеться про ТОВ "Тедіс Україна" - одного з найбільших дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні.

"Таким чином компанія умисно ухилилася від сплати податку на прибуток та акцизного податку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в розмірі понад 270 млн грн", - зазначили в Бюро.

Реклама:

Аналізуючи господарську діяльність компанії-дистриб’ютора, згідно з відомостями Єдиного державного реєстру транспортних засобів, у власності товариства перебуває понад 450 автомобілів. 

Ймовірно, ці авто були придбані внаслідок умисного ухилення від сплати податків, тобто набуті протиправним шляхом, та використовувалися для транспортування товару.

"З метою збереження речових доказів та запобігання протиправним діям з транспортними засобами, а в подальшому забезпечення відшкодування завданих державі збитків, детективи БЕБ направили клопотання про арешт рухомого майна дистриб’ютора, яке суд задовольнив", - додали в БЕБ.

Оновлено.

У "ТЕДІС Україна" заявили, що категорично не згодні з рішенням про арешт комерційних автотранспортних засобів, на яких доставляють товар. Та оскаржуватиме це рішення у встановленому чинним законодавством порядку.

У компанії звинувачення щодо нібито ухиляння в сплаті податків вважають абсолютно безпідставними і необґрунтованими. Та наголосили, що наприкінці 2021 року ДПС України проводило планову податкову перевірку щодо дотримання компанією податкового та бюджетного законодавства за період 2017-2020 років. У рамках проведеної перевірки з боку ДПС не виникло жодних претензій/зауважень щодо взаємин компанії та її контрагентів, у тому числі які фігурують у кримінальній справі.

"Більшість автомобілів були закуплені до 2017 року, тому заявляти, що автомобілі компанії буди придбані нібито за несплачені податки – абсурдно.

Компанія сплачувала і сплачує всі податки і збори згідно чинного законодавства, відображаючи абсолютно всі операції у фінансовій та податковій звітності, що підтверджується висновками відповідних аудитів та податкових перевірок. За період роботи з 2011 по 2021 роки обсяг сплачених компанією податків склав понад 12 мільярдів гривень", - додали в "ТЕДІС" та резюмували, що діють виключно в правовому полі.

Нагадуємо:

Антимонопольний комітет оштрафував компанії-виробників тютюнових виробів "Філіп Морріс", "Джей Ті", "Імперіал Тобакко", "Бритіш Американ Тобакко", "Прилуки", а також реалізатора "Тедіс" на загальну суму 6,5 мільярда гривень за узгоджені антиконкурентні дії.

Економічна правда

Реклама: