Китай заборонив своїм технологічним компаніям пропонувати доступ до ChatGPT – ЗМІ

Середа, 22 лютого 2023, 15:40 -

Регулятори заборонили великим китайським технологічним компаніям пропонувати доступ до послуг ChatGPT громадськості на тлі зростаючої тривоги в Пекіні з приводу нецензурваних відповідей чат-бота на основі штучного інтелекту на запити користувачів.

Про це пише Nikkei Asia з посиланням на ознайомлені джерела.

Зазначається, що Tencent Holdings і Ant Group, фінтех-філія Alibaba Group Holding, отримали вказівку не пропонувати доступ до послуг ChatGPT на своїх платформах ні безпосередньо, ні через третіх осіб.

"ChatGPT, розроблений стартапом OpenAI за підтримки Microsoft, офіційно не доступний в Китаї, але деякі інтернет-користувачі змогли отримати до нього доступ через сервіси VPN.

Реклама:

Сторонні розробники також випустили десятки "міні-програм" у соцмережі WeChat компанії Tencent, які стверджують, що пропонують послуги з ChatGPT", - пише видання.

Під тиском регуляторних органів Tencent призупинила роботу кількох таких сервісів, незалежно від того, чи були вони пов'язані з ChatGPT, чи насправді були копіями, розповіли Nikkei джерела.

Це не перший випадок, коли Китай блокує іноземні портали або додатки.

Реклама:

Так, раніше Пекін заборонив десятки відомих американських веб-сайтів і додатків: у  2009-2010 роках він заблокував Google, Facebook, YouTube і Twitter. У 2018-2019 роках були заборонені Reddit і Вікіпедія.

Останній крок регуляторів відбувся на тлі офіційної реакції проти ChatGPT. У понеділок державне ЗМІ China Daily заявило в публікації на Weibo, китайському аналогу Twitter, який жорстко цензурується, що чат-бот "може надати руку допомоги уряду США в поширенні дезінформації та маніпулюванні глобальними наративами у власних геополітичних інтересах".

Джерела видання в технологічній галузі кажуть, що вони не здивовані таким обмеженням.

"Ми з самого початку розуміли, що ChatGPT ніколи не потрапить до Китаю через проблеми з цензурою, і Китаю знадобляться власні версії ChatGPT", - сказав один з керівників провідної технологічної компанії.

Керівник іншої провідної китайської технологічної компанії заявив, що навіть без прямого попередження його компанія не використовуватиме ChatGPT.

"Ми вже були мішенню китайського регулятора [на тлі репресій проти технологічної галузі в останні роки], тому навіть якби не було такої заборони, ми б ніколи не взяли на себе ініціативу додати ChatGPT на наші платформи, тому що реакція регулятора  неконтрольована.

Неминуче знайдуться користувачі, які ставитимуть чат-боту політично чутливі запитання", - - додав співрозмовник.

Читайте також: Штучний ефект. Як правильно використувати ChatGPT українцям

Чатбот, який може стати твоїм другом або забере твою роботу. Чим небезпечна нова розробка OpenAI?

Війна чат-ботів. Як ChatGPT похитнув гегемонію Google

Економічна правда

Реклама: