Цьогорічний врожай буде на 15% меншим, ніж у 2022 — НБУ

Четвер, 26 січня 2023, 14:57 -

У Національному банку очікують, що загальний врожай зернових цього року в Україні буде на 15% меншим, аніж у 2022-ому.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час брифінгу з питань монетарної політики 26 січня.

"На цей рік ми дійсно припускаємо, що врожай зернових буде близько 46 млн тонн — це приблизно на 15% менше, ніж торік. По інших культурам ситуація буде краща, десь навіть більше, ніж минулого року", — зазначив він.

Враховуючи очікування щодо падіння врожаю, у Нацбанку прогнозують розширення дефіциту зовнішньої торгівлі України. Крім цього, на розширення дефіциту буде впливати руйнування енергетичної інфраструктури та додатковий попит на імпорт.

Реклама:

"Однак цей додатковий негативний вплив на торговий баланс буде компенсуватися додатковим надходженням міжнародної допомоги до України", — додав Ніколайчук.

За прогнозами Нацбанку, на кінець 2023 року міжнародні резерви України складуть 27 млрд доларів та надалі зростатимуть.

Також, за підсумками засідання комітету з монетарної політики Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25%, а також вчергове підвищив вимоги до резервування банками коштів за залишками на поточних рахунках.

Реклама:

Нагадуємо:

Національний банк України на засіданні в четвер, 26 січня, очікувано не змінив облікову ставку – вона залишилась на рівні 25%.

У Національному банку покращили свої прогнози щодо показників інфляції в Україні у 2023 році з 21% до 18,7%.

Національний банк очікує зростання реального ВВП цьогоріч на 0,3% – прогноз погіршили, зокрема, через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру.

Реклама: