ЄС хоче передавати Україні прибутки з управління замороженими активами РФ

Понеділок, 23 січня 2023, 10:51 -

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС хоче вивчити ідею активного управління замороженими активами російського Центробанку, прибуток від якого передаватимуть Україні.

Про це очільник Європейської Ради Шарль Мішель розповів в інтерв’ю Financial Times.

Він заявив, що хоче вивчити ідею активного управління замороженими активами російського центрального банку з метою отримання прибутку, який потім можна було б спрямувати на відновлення України. "Це питання справедливості та чесності, – сказав Мішель. "Це має бути зроблено відповідно до правових принципів - це безсумнівно". 

Мішель сказав, що очікує від лідерів ЄС "певного поштовху" в дискусіях. Він додав, що, попри юридичні перешкоди для арешту активів, існує "серйозний політичний інтерес досягти прогресу в цьому питанні і виконати його".

Реклама:

Наприкінці минулого року Європейська комісія вже висунула ідею перевести заморожені активи російської держави у фонд, де ними можна було б активно управляти з метою отримання прибутку, який би пішов на допомогу у відновленні України. 

Наразі Єврокомісія намагається полегшити конфіскацію активів російських олігархів, які перебувають під санкціями. Ключовим моментом є забезпечення того, щоб ухилення від санкцій вважалося злочином у всьому ЄС. 

Партнери України заблокували близько 300 млрд дол активів ЦБ РФ.

Реклама:
Реклама: