Німецька Wintershall Dea виходить з Росії: була партнером "Газпрому"

Середа, 18 січня 2023, 12:23 -

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea оголисила про вихід з російського ринку.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Рішення про вихід з Росії прийняла наглядова рада компанії.

"Продовження нашого бізнесу в Росії не є стійким. Агресивна війна Росії несумісна із нашими цінностями. Вона зруйнувала співпрацю між Росією та Європою", – заявив гендиректор Wintershall Dea Маріо Мерен.

Реклама:

Він додав, що в останні місяці російський уряд обмежив діяльність західних компаній у країні. Крім того, зовнішнє втручання у діяльність спільних підприємств призвело до того, що Wintershall Dea не може працювати в Росії, як раніше. Спільні підприємства були фактично експропрійовані економічно.

Також серед причин в компанії вказують на рішення президента та уряду РФ, які заднім числом знижують ціни, за якими спільні підприємства компанії в Росії можуть продавати "Газпрому" свої видобуті вуглеводні.

У компанії додали, що рішення про вихід з РФ буде реалізовано після виконання всіх юридичних зобов’язань.

Реклама:

Збитки від списання російських активів у Wintershall Dea оцінюють у 5,3 млрд євро.

Wintershall Dea була створена у 2019 році шляхом злиття нафтогазових гігантів Wintershall Holding GmbH та DEA Deutsche Erdoel. Перша належала найбільшому у світі хімічному концерну BASF, друга – інвесткомпанії LetterOne, яку контролює російський олігарх, власник "Альфа-груп" Михайло Фрідман. Після злиття частка BASF в об'єднаній фірмі становить 67%, LetterOne – 33%.

Офіційно Wintershall Dea має численні активи в Росії, проте ключова її роль – фінансування "Північного потоку-2", який мав замінити українську ГТС після звершення контракту на транзит палива у 2024 році.

Читайте також: Троянський кінь "Газпрому" в ЄС. Як німецький нафтогазовий гігант Wintershall став жертвою росіян

Економічна правда

Реклама: