Уряд Китаю хоче викупити "золоті акції" в місцевих підрозділах Alibaba і Tencent – FT

П'ятниця, 13 січня 2023, 16:11 -

Китайський уряд рухається до отримання "золотих акцій" в місцевих підрозділах онлайн-ритейлера Alibaba і телекомунікаційної компанії Tencent, оскільки Пекін формалізує більшу роль в нагляді за потужними технологічними групами країни.

Про це пише Financial Times.

Як пояснює газета, так звані "золоті акції" забезпечують механізм, за допомогою якого уряд може залишатися глибоко залученим в діяльність технологічних груп, зокрема, в контент, який вони транслюють китайцям.

"Китайський уряд відреагував на ослаблення економіки відмовою від жорстких штрафів і санкцій, які були відмінною рисою його кампанії з приборкання найбільших технологічних груп країни, але які також відлякували іноземних інвесторів.

Реклама:

У той час як жорсткі репресії пішли на спад, уряд все частіше скуповує невеликі пакети акцій у місцевих підрозділах великих технологічних компаній, як це нещодавно було зроблено з власником TikTok - компанією ByteDance.

Це забезпечує Комуністичну партію механізмом залишатися глибоко залученою в їхній бізнес, особливо в контент, який вони транслюють", - йдеться у статті.

Йдеться про пакети акцій, які зазвичай включають 1 відсоток акцій ключових підприємств інтернет-груп, схожі на "золоті акції", оскільки вони надають особливі права на прийняття певних бізнес-рішень.

Реклама:

У Китаї ці пакети акцій відомі як "спеціальні акції управління" і з 2015 року стали поширеним інструментом, що використовується державою для здійснення впливу на приватні новинні та контент-компанії.

"Саме таку мету переслідував китайський інтернет-регулятор, коли минулого тижня придбав частку в підрозділі Alibaba", - пише FT із посиланням на 2 джерела.

Згідно з документами, з якими ознайомилась газета, 4 січня організація в рамках державного інвестиційного фонду, створеного Управлінням кіберпростору Китаю (CAC), придбала 1% акцій дочірньої компанії Alibaba, Guangzhou Lujiao Information Technology.

За словами людей, CAC придбала частку, щоб посилити контроль над контентом у підрозділі потокового відео Youku і веб-браузері UCWeb гіганта електронної комерції. 

У рамках угоди підрозділ також призначив нового члена правління, Чжоу Мо. У CAC є посадовець середньої ланки з таким же ім'ям.

"Поки неясно, які права отримає уряд в результаті багатьох угод. Китайський медіарегулятор у 2016 році порадив державним групам, які беруть спеціальні акції управління, вимагати щонайменше 1 відсоток акцій, місце в раді директорів і право на перегляд контенту", - додає FT.

Специфіка плану уряду щодо отримання золотих акцій в Tencent залишається на стадії обговорення, але буде включати в себе частку в одній з основних дочірніх компаній групи в Китаї, повідомили три джерела.

"Держава нікуди не йде, це тенденція на майбутнє", - сказав один із співрозмовників.

Читайте детальніше про історію Alibaba та конфлікт її засновника з китайським режимом: "Його опустили на землю". Як Джек Ма створив Alibaba і чому посварився з китайським режимом

Економічна правда

Реклама: