"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОАСК скасував наказ Мінкульту про внесення "Квітів України" до реєстру пам'яток

Вівторок, 6 грудня 2022, 12:47 -
 
"КВІТИ УКРАЇНИ" ФОТО: ІВАН ЧЕРНІЧКІН / ЗАБОРОНА

Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Мінкульту та Департаменту Охорони Культурної Спадщини КМДА про внесення павільйону "Квіти України" до реєстру пам'яток, що забороняє його руйнування або перебудову.

Про це йдеться в ухвалі суду від 2 грудня.

"...Визнати протиправним та скасувати винесений 13 липня 2021 року Міністерством культури та інформаційної політики України припис № 801/6.11.6 про припинення проведення будівельних робіт на об'єкті "Реконструкція цілісного майнового комплексу з надбудовою для розміщення офісного центру з підземним паркінгом по вул. Січових Стрільців, буд. 49 у Шевченківському районі м. Києва";

визнати протиправним та скасувати наказ Департаменту охорони культурної спадщини № 46 від 29 липня 2021 року;

Реклама:

визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства культури та інформаційної політики № 625 від 06 серпня 2021 року", - йдеться в ухвалі суду.

Як пояснюють в ГО "Зберегти Квіти України", суд першої інстанції - ОАСК - пояснив скасування статусу тим, що "будівля модернізму - це радянщина, проєкт забудовника (якого не існує) - відповідає європейським зразкам (щоб це не значило), Мінкульт і ДОКС воюють з приватним бізнесом, а рішення про надання статусу некомпетентне і заангажоване".

"ОАСК компетентно вирішив, що Квіти - "об'єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає", - кажуть в ГО.

Реклама:

Це означає, що "Квіти України" більше не пам’ятка, не має охоронного статусу, на забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт, наголошують в ГО "Зберегти Квіти України".

"Кілька кроків - і він знов зможе повернутись до своєї фантазії про скляний офісний центр", - додає громадська організація.

 
колаж: ГО "Зберегти Квіти України"

"Розгляд проходив дуже швидко та за спрощеною процедурою, отже учасників справи про це навіть не мали повідомляти. Ми дізнались виключно, бо пильнували", - йдеться у позиції ГО.

Громадська організація закликала Мінкульт та Департамент охорони культурної спадщини КМДА подати апеляцію та висловити свою офіційну позицію щодо цих подій.

Нагадаємо:

У серпні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю "Квіти України", що розташована в Києві, до реєстру державних пам'яток, що забороняє її руйнування або перебудову.

У липні в центрі Києва на вулиці Січових Стрільців почали зносити модерністичний фасад навчально-методичного павільйону "Квіти України".

Згодом Шевченківський районний суд Києва заборонив власнику будівлі "Квіти України" демонтаж на час судового процесу щодо порушення немайнових авторських прав архітектора.

На початку серпня департамент охорони культурної спадщини своїм наказом вніс будівлю "Квіти України" до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Економічна правда

Реклама: