Інвестиції у депозитні сертифікати приносять банкам чверть усіх процентних доходів – НБУ

Середа, 28 грудня 2022, 16:22 -

Тимчасово вільні кошти банків, які ті вкладають у депозитні сертифікати Національного банку, забезпечують фінансовим установам чверть усіх процентних доходів.

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність Нацбанку.

"Банки сповна отримали вигоду від припливу ліквідності, яка майже повністю розміщувалася в коротких безризикових інструментах НБУ. Кошти в депозитних сертифікатах, що банки накопичили через значні державні виплати, нині генерують вже майже чверть процентних доходів за місяць", - йдеться у звіті.

У Нацбанку відзначають, що обсяги кредитування, яке також забезпечує банки процентними доходами, від початку широкомасштабної війни скоротилися - як у корпоративному, так і у роздрібному сегментам. Крім цього, банки посилили вимоги до позичальників через високі безпекові ризики.

Реклама:

За оновленим прогнозом НБУ, щонайменше 30% кредитного портфеля, який банки мали до широкомасштабного вторгнення, можуть стати непрацюючими кредитами. Раніше там очікували, що ця частка сягне 20%.

Враховуючи високі ризики кредитування, а також низький попит на кредити як серед бізнесу, так і серед населення, банки вкладають тимчасово вільні кошти у короткострокові депозитні сертифікати - інструмент Національного банку України. Ставка за ним залежить від облікової ставки НБУ і наразі складає 23% річних.

Станом на 27 грудня, банки тримали на депсерфах НБУ 443,73 млрд грн.

Реклама:

Для того, аби зменшити обсяги надлишкової ліквідності банківської системи, Нацбанк вирішив підвищити норми резервування за поточними гривневими та валютними рахунками з 1 січня 2023 року.

Частину з цих резервів банки матимуть змогу вкладати у визначений перелік облігацій уряду.

Читайте також: У банках лежать "зайві" 400 мільярдів. Чому вони не кредитують економіку та державу?

Економічна правда

Реклама: