"Зернова угода" навряд чи буде включати нові порти в найближчій перспективі – ООН

Четвер, 15 грудня 2022, 17:48 -

Заступник генсека ООН Мартін Гріффітс заявив, що малоймовірно, що в найближчій перспективі "зернова угода" буде розширена через додавання нових портів відвантаження або скорочення огляду вантажних суден.

Про це пише Reuters.

Раніше Україна закликала до розширення угоди.

"Я не бачу, що це станеться в найближчій перспективі", - сказав Гріффітс в інтерв'ю Reuters у Києві.

Реклама:

"Я думаю, що було б чудово, якби її можна було розширити, чим більше зерна потрапляє у світ, тим краще, очевидно, з нашої точки зору, з точки зору світу. Але я не думаю, що це станеться найближчим часом", - підкреслив він.

Цього тижня Гріффітс відвідав південні міста Миколаїв та нещодавно звільнений Херсон.

"Чиновник, який заявив, що він перебуває в Україні не для того, щоб бути посередником, а виключно для того, щоб переглянути програму гуманітарної допомоги, заявив 30 листопада, що угода про відновлення експорту російського аміаку через територію України "близька" до підписання", - пише агентство.

Реклама:

У четвер Гріффітс сказав, що робота над цією угодою все ще триває, і що він не знає, коли вона буде завершена.

"Ми продовжуємо ... Очевидно, ми хочемо цього, тому що ... добрива на даний момент майже більш важливі, ніж зерно з точки зору експорту на південь", - сказав він.

"Так що ми все ще працюємо над цим. Я не знаю, коли це відбудеться", - резюмував заступник генсека ООН.

Нагадаємо:

У листопаді у Стамбулі домовилися про продовження роботи "зернового коридору" для експорту продовольства з трьох українських морських портів ще на 120 днів.

Україна офіційно звернулася до партнерів в рамках ініціативи з пропозицією продовжити її щонайменше на рік та долучити до неї порт Миколаїв.

Читайте також: Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Економічна правда

Реклама: