З початку року обсяги готівкової валюти на руках у населення зросли майже на $10 мільярдів

Середа, 14 грудня 2022, 12:25 -

За даними Національного банку, обсяги готівкової іноземної валюти поза банками від початку року збільшилися на 9,9 млрд доларів.

Про це в НБУ повідомили у відповідь на запит ЕП.

"Зокрема протягом березня-жовтня 2022 року обсяги готівкової іноземної валюти поза банківською системою збільшилися на 8,1 млрд дол США, а загалом за підсумками 10 місяців 2022 року (тобто за січень-жовтень) – на 9,9 млрд дол США",  зазначили у регуляторі.

Там додали, що за аналогічний період минулого року збільшення обсягів готівкової валюти було набагато меншим: за 10 місяців 2021 року воно становило лише 3,9 млрд доларів, а за весь минулий рік  5,1 млрд доларів.

Реклама:

Таку тенденцію у Нацбанку пов'язують передусім зі знаттям готівки українцями, які виїхали за кордон.

"З початку повномасштабної війни обсяги готівкової іноземної валюти поза банками суттєво зросли на тлі збільшення зняття готівки з карток за кордоном українцями, які вимушено покинули Україну та знайшли прихисток за кордоном",  додають в НБУ.

Водночас в обігу зросли обсяги не лише готівкової іноземної валюти, але й готівкової гривні. За уточненими оперативними даними НБУ, станом на 1 грудня 2022 року приріст готівкової гривні в обігу становив 60,4 млрд грн або 10,4% порівняно з початком року. Загалом, за даними НБУ, обсяг готівкової гривні в обігу станом на 1 грудня становить 641,5 млрд грн.

Реклама:

"Стрімкий приріст готівки поза банками цього року припадав на періоди значної невизначеності, пов'язані з повномасштабним вторгненням Росії в Україну та подальшими терористичними діями Росії, у тому числі атаками на енергетичну інфраструктуру.

Така реакція населення є типовою на невизначеність та супроводжується бажанням мати ліквідні кошти, як буфер міцності. Зокрема значний приріст готівки спостерігався в перші місяці вторгнення",  пояснили в НБУ.

Там також додають, що у листопаді-грудні попит на готівку серед українців знову зріс через масові ракетні удари терористів по енергетичній інфраструктурі.

Нагадаємо:

Повідомлялось, оборот готівки в касах банків за 9 місяців 2022 року знизився порівняно з аналогічним періодом торік - це зумовлено впливом війни.

Економічна правда

Реклама: