"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найзаможніший олігарх РФ Лісін постачав метал російському ВПК – The Times

Вівторок, 13 грудня 2022, 13:11 -

Найзаможніша людина Росії, олігарх Владімір Лісін, через свою компанію НЛМК постачав сталь компаніям, які виробляють ядерну зброю і балістичні ракети.

Про це йдеться в розслідуванні The Times.

Російська компанія НЛМК з обігом у понад 16 млрд доларів має дочірні компанії по всій Європі і США. Вона постачає сталь російським компаніям, які виробляють зенітні та міжконтинентальні балістичні ракети.

На російському сайті державних закупівель детально описано, як НЛМК з 2014 року, коли РФ вторглася в Україну, постачав сталь для електротехнічної промисловості щонайменше восьми російським компаніям, які спеціалізуються на виробництві озброєнь, 

Реклама:

Угоди про продаж НЛМК компаніям російського ВПК включали сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco і холоднокатану плаковану сталь.

У коментарі виданню НЛМК визнав існування контрактів, але каже, що ці продажі нібито були "незначними", і що продажі стосувалися лише комерційної електротехнічної сталі. Компанія заявляє, що "російські підприємства НЛМК не здатні виробляти сталь, призначену для військового застосування".

Проте навіть в невеликих кількостях штрипсовий прокат може бути важливою складовою частиною ракети, вважає експерт з питань озброєнь Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI). 

Реклама:

"Електротехнічна сталь і слабомагнітні сталеві сплави можуть використовуватися в двигунах ракет, особливо в твердопаливних двигунах", – додав Сідхарт Каушал, науковий співробітник з військових наук в RUSI.

Наразі крім України санкції на олігарха наклала лише Австралія.

Читайте також: Фрідман, Ротенберги, Лісін та інші російські олігархи тепер під українськими санкціями. А що це дає?

Нагадуємо:

Раніше розслідування "Радіо Свобода" показало, що російська компанія "НЛМК", яку контролює найбагатший російський бізнесмен Володимир Лісін, з 2014 року і щонайменше до 2019 року постачала сталь на державні підприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї.



Реклама: