У листопаді Україна експортувала рекордний обсяг продовольства наземними шляхами

Понеділок, 12 грудня 2022, 18:27 -

У листопаді України побила рекорд щодо обсягів відвантаження агропродукції альтернативними шляхами.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі телемарафону, передає пресслужба Мінагрополітики.

"У листопаді ми побили рекорд експорту агропродукції через так звані "Шляхи солідарності", досягши позначки в 3,3 млн тонн", – зазначив Дмитрасевич.

Загалом за 9 місяців війни наземними шляхами з України було вивезено 19 млн тонн. 

Реклама:

Заступник міністра підкреслив, що з початку війни було дуже важливо нарощувати пропускну можливість експорту саме наземним шляхом. 

"Коли ми досягли максимальної межі вивезення агропродукції в 3 млн тонн щомісяця альтернативними шляхами, стало зрозуміло, що їх необхідно розширювати. Для цього ми почали налагоджувати комунікацію та співпрацю з європейськими партнерами", - наголосив Маркіян Дмитрасевич.

Прогнози щодо експорту на наступний рік безпосередньо залежать від роботи "зернової ініціативи" та від можливості приєднання до неї миколаївського порту. 

Реклама:

"Це зможе суттєво збільшити можливості вивезення нашої агропродукції і, що не менш важливо, дозволить здешевити експорт, адже зараз витрати на логістику надзвичайно високі", – резюмував чиновник.

Нагадуємо:

Україна за 11 місяців цього року експортувала 50,9 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості на загальну суму 21,1 мільярдів доларів.

Реклама: