Fitch знизило кредитний рейтинг УЗ через запит про відстрочку виплат за євробондами

Понеділок, 12 грудня 2022, 17:25 -


Інновації в дії

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" в іноземній валюті з ССС до С через пропозицію УЗ власникам своїх євробондів з погашенням у 2024 та 2026 роках відстрочити всі платежі за ними на 24 місяці.

Про це повідомили у агентстві, передає "Інтерфакс-Україна".

Fitch також знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в національній валюті з "CCC-" до "C" та знизило кредитоспроможність на самостійній основі з "ccc" до "с".

"Fitch розглядає клопотання (пропозицію відстрочки виплат з євробондів - ред.) як обмін проблемного боргу (DDE) відповідно до своїх критеріїв, враховуючи, що запропонована реструктуризація передбачає суттєве скорочення термінів і проводиться, щоб уникнути неплатоспроможності", - зазначає агентство.

"Інтерфакс-Україна" додає, що йдеться про два випуски єврооблігацій, які підлягають погашенню в липні 2024 року (на $594,9 млн) та липні 2026 року (на $300 млн) і становлять майже 80% усього боргу УЗ.

У Fitch вважають, що позиція ліквідності "Укрзалізниці" наразі обмежена та недостатня для покриття процентних платежів за LPN у доларах США із терміном погашення у січні 2023 року за відсутності подальшої підтримки з боку держави, яка не може надати компанії необхідні для проведення виплати кошти.

Fitch також наголошує: якщо запит на відстрочку виплат за євробондами буде задоволений, УЗ зможе використовувати поточні механізми фінансування в розмірі близько EUR 199 млн для продовження повноцінного функціонування.

"Додаткові EUR 200 млн можуть надійти після додаткових процедур ЄБРР та за умови, що ЄБРР перевірить операційні та фінансові показники та потреби УЗ", - додає Fitch.

Нагадаємо:

Влітку міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" з рівня ССС до С через зниження суверенного рейтингу України.

Згодом Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента АТ "Укрзалізниця" в іноземній валюті з "C" до "CC" слідом за підвищенням суверенних рейтингів України.

Економічна правда