ЄС у середу запропонує план допомоги Україні на 18 мільярдів євро – Bloomberg

Вівторок, 8 листопада 2022, 09:25 -

Єврокомісія у середу, 8 листопада, запропонує новий механізм для надання Україні 18 млрд євро фінансової допомоги протягом наступного року.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на співрозмовників, знайомих із пропозицією.

Зазначається, що новий механізм буде достатньо гнучким, аби у майбутньому коригувати обсяги допомоги залежно від потреб у фінансуванні. Крім того, план допоможе підготувати підґрунтя для відновлення України.

Мет такого плану – забезпечити передбачувану фінансову підтримку Україні після критики з боку США та Києва щодо затримок у наданні ліквідності. Україна потребує близько 38 мільярдів доларів наступного року. Раніше адміністрація Байдена сигналізувала, що готова покрити близько половини цієї суми. Також серед найбільших джерел фінансування Україна вбачає Міжнародний валютний фонд.

Реклама:

ЄС досі не затвердив решту 3 млрд євро з пакету допомоги у 9 млрд євро на 2022 рік, обіцяного в травні. Держави-члени не дійшли згоди щодо того, чи повинна допомога надаватися у вигляді грантів, чи пільгових кредитів. Крім того, країни зіткнулися з питанням щодо обсягу гарантій, які вони повинні надати для запозичення грошей на ринках.

Щоб уникнути подальших затримок, виконавча влада ЄС запропонує використати додаткову фінансову подушку в бюджеті ЄС як гарантію для залучення коштів. Цей варіант вимагатиме одностайної підтримки всіх 27 країн-членів для внесення змін до бюджетних рамок ЄС. Проте нині такому кроку може перешкоджати Угорщина, яка заявила, що не буде підтримувати нові спільні фонди ЄС для України. 

Новий інструмент для допомоги Україні, який зараз обговорюється, передбачатиме надання пільгових кредитів для покриття нагальних потреб, відновлення критично важливої інфраструктури та початкової підтримки для післявоєнної реконструкції. 

Реклама:

Водночас Україна повинна буде виконати низку вимог, аби отримати кошти. Зокрема, у сфері верховенства права, державного управління, боротьби з шахрайством та корупцією, що одночасно сприятиме зближенню з ЄС на шляху до членства.

Нагадуємо:

Країни Євросоюзу обговорюють надання Україні щомісячної фінансової допомоги у 1,5 млрд євро, таким чином допомога у 2023 році очікується на рівні 18 млрд євро.

У 2023 році, завдяки частковій адаптації української економіки до воєнного часу та звільнення українських земель, уряд закладає бюджетний розрив на рівні 3,5 млрд доларів.

Як раніше розповідав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, з такого розрахунку наступного року Україна потребує 38 млрд доларів. Тоді говорилося про те, що Євросоюз може надати допомогу у розмірі 1 млрд доларів на місяць (12 млрд доларів за весь рік), ще 12 млрд доларів за рік – від Міжнародного валютного фонду, а також 1,5 млрд доларів щомісячної допомоги від США. 

Реклама: