Шмигаль розповів, скільки Україна планує отримати від США, ЄС та МВФ наступного року

Середа, 14 вересня 2022, 19:55 -

Наступного року Україна потребує 38 млрд доларів для покриття дефіциту бюджету, таку суму планують покрити завдяки допомоги від міжнародних партнерів – США, ЄС та МВФ.

Про це розповів премʼєр-міністр Денис Шмигаль у ході пресконференції у четвер.

Він наголосив, що з урахуванням підтримки партнерів до кінця цього року, зокрема – 11,7 млрд доларів від США, 1,4 млрд доларів від МВФ та 8 млрд доларів від Євросоюзу Україна проходить 2022 рік "фінансово стабільно".

"Наступного року ми говоримо про три джерела додаткового фінансування дефіциту бюджету від наших партнерів", – розповів він. 

Реклама:

Так, від Євросоюзу Україна просить макрофінансову допомогу у 12 млрд євро, фактично – 1 млрд євро щомісяця. Міжнародний валютний фонд може надати 12 млрд доларів у рамках програми на наступний  рік, а також 1,5 млрд доларів щомісяця від США.

"Загалом це 3,5 млрд доларів фінансування на місяць, які повністю закриють наш дефіцит бюджету", – резюмував Шмигаль.

При цьому він додав, що Україна також має "подушку безпеки" у вигляді військових облігацій на випадок, якщо будуть розриви між траншами від партнерів чи на екстрені випадки. 

Реклама:

Нагадуємо

Кабінет міністрів схвалив проєкт бюджету України на 2023 рік, його вже зареєстрували у Верховній Раді. 

Зокрема, документ передбачає скорочення потреб у фінансуванні дефіциту бюджету. Його закладено у понад 3 млрд дол щомісячно, або 20% ВВП, проти 5 млрд доларів щомісячно цьогоріч.


Реклама: