"Газпром" передумав обмежувати поставки газу Молдові

Понеділок, 28 листопада 2022, 09:59 -

Російський "Газпром" заявив, що поки не обмежуватиме подачу газу Молдові після того, як звинуватив Україну у крадіжці призначеного для Молдови газу.

Про це повідомила пресслужба "Газпрому".

За словами російської держкомпанії, "Молдовагаз" "усунула порушення з оплати "Газпрому" поточних поставок російського газу в листопаді". Раніше "Газпром" заявив, що в Україні нібито "осідає" частина призначеного для Молдови газу, і цю частину Молдова не оплатила. Як наслідок, РФ пригрозила Молдові обмежити подачу газу через ГВС "Суджа" з понеділка, 28 листопада.

Тепер же "Газпром" заявив, що отримав кошти за нібито "осівший" газ, тож вирішив не знижувати подачу газу для транзиту в Молдову. 

Реклама:

При цьому компанія натякнула, що може надалі обмежити поставки газу в країну: "Газпром" залишає за собою право на скорочення або повне припинення поставок газу в разі порушення їх оплати". При цьому компанія звинуватила Молдову у "регулярному порушенні" країною зобов'язань з оплати поставок газу. 

Нагадуємо:

Російський "Газпром" заявляє про "осідання" в Україні російського газу, призначеного для постачання молдовським споживачам за контрактом з компанією "Молдовагаз".

Реклама:

На початку осені 2022 року Кремль взявся випробовувати міцність молдовської енергосистеми. У жовтні знизив постачання газу на 30% від контрактного обсягу. А фактично з 1 листопада урізав газ наполовину. Таке урізання означало, що Молдова втрачає також головне джерело електроенергії.

Реклама: