Обстріли української енергетики України загрожують транзиту газу з РФ до Європи

Четвер, 24 листопада 2022, 11:04 -

І без того обмежений Росією обсяг транзиту газу до Європи через українську газотранспортну систему опинився під загрозою внаслідок спричинених російськими обстрілами відключень електроенергії в Україні.

Про це ексочільник Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон розповів в інтерв’ю Bloomberg.

Аварійні відключення електроенергії, запроваджені "Укренерго" після масованих російських ракетних ударів по критичній інфраструктурі України, передусім – енергетичній,  загрожують "паралізувати" газогін, який транспортує російський газ в Європу.

"Атака Росії на українські газовидобувні та електричні мережі може порушити транзит", – сказав Макогон. "Ситуація складна, але контрольована. Ми намагаємося швидко відновити всі пошкодження".

Реклама:

Газовий маршрут через Україну є останнім для російських поставок до країн Західної Європи після зупинки поставок по "Північному потоку".

Газпром ще з минулого року скорочує поставки газу до Європи, але з початком повномасштабної війни в Україні скорочення посилилося. 

Так, російський "Газпром" не використовує навіть вже сплачені та заброньовані потужності транзиту через точку "Суджа" через українську ГТС, і наразі прокачує до 50 млн кубів газу замість законтрактованих 77 млн кубів. 

Реклама:

Нагадуємо:

Російська державна компанія "Газпром" погрожує українському "Нафтогазу" санкціями через ініційований проти "Нафтогазом" арбітраж – наслідком може стати припинення сплати за транзит газу через Україну

Масований ракетний обстріл Росією 23 листопада призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі.

Реклама: