У ЄС підготували проєкт обмеження цін на газ: вдвічі вище, ніж зараз на ринку – ЗМІ

Вівторок, 22 листопада 2022, 17:31 -
 
getty images

Після місяців суперечок Єврокомісія підготувала проєкт постанови для встановлення стелі ціна на газ на рівні 275 євро за МВт-год, наразі ціна на ринку заледве сягає 120 євро за Мвт-год.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на документ у розпорядженні редакції.

Хоча запропонований рівень для стелі цін на газ є суттєво вищим за поточний рівень у 120 євро за МВт-год, влітку ціни на газові контракти знаходилися на значно вищих позиціях, подекуди – дорожче за 300 євро за МВт-год.

Описаний Єврокомісією інструмент буде задіяний, якщо ф'ючерси на газ у хабі TTF (Нідерланди) перевищуватимуть позначку у 275 євро за МВт-год протягом двох тижнів, а розрив між цінами на TTF і зріджений природний газ перевищить 58 євро протягом 10 торгових днів.  

Реклама:

ЄК планує представити проєкт постанови у вівторок, наразі тривають обговорення. Пропозиція також потребує схвалення урядів країн-членів ЄС. Хоча ціни на газ знизилися протягом останніх тижнів, РФ у вівторок знову погрожувала подальшим скороченням поставок газу до Європи, що підвищує ймовірність чергового стрибка цін. 

Протягом декількох місяців країн-члени ЄС намагалися домовитися про механізм стримування цін на газ, які злетіли в декілька разів порівняно з цінами у попередні роки внаслідок російського енергетичного шантажу та скорочення поставок.  

Комісія мусила зважити ризики, які обмеження цін може становити для стабільності газового постачання, оскільки країни прагнуть замінити російський газ іншими джерелами. 

Реклама:

Після представлення Єврокомісією пропозиція буде обговорена міністрами енергетики на екстреному засіданні в Брюсселі в четвер. 

Нагадуємо:

Наприкінці вересня Європейська комісія у документі, надісланому 27 країнам-членам блоку, запропонувала обмежити ціни на операції з російським газом.

Дотепер Єврокомісія з обережністю ставилася до пропозиції такого кроку, але під тиском обставин змушена його розглянути. Зокрема, 15 країн, серед яких – Іспанія та Франція, надіслали листа до ЄК із закликом встановити стелю ціни на оптовий газ.

У серпні ціни на газ у Європі наблизилися до 3200 доларів на торгах у середу – це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення Росією поставок до регіону.

Реклама: