У Раді цього тижня розглянуть законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему – нардеп

Середа, 2 листопада 2022, 15:10 -

У Верховній Раді на цьому тижні планується розгляд законпроєкту №2683 щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи.

Про це повідомив у Telegram перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"На цьому тижні у парламенті планується також розгляд пенсійної реформи, а саме #2683 щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи", - написав Железняк.

Нагадаємо:

Реклама:

У листопаді 2021 року Міністерство фінансів презентувало проєкт другого рівня пенсійної системи, який передбачає відрахування внесків у розмірі 1% від зарплати на особистий накопичувальний рахунок.

У накопичувальному рівні пенсійної системи з 2023 року почнуть брати участь громадяни, яким на момент запуску другого рівня буде менше 55 років. За приблизними підрахунками, які озвучують у Міністерстві соціальної політики, таких в Україні близько 8 мільйонів осіб.

Для тих, кому на момент запуску накопичувального рівня буде 55 років і більше, пенсійна система ніяк не зміниться.

Реклама:

Оскільки сплачувати внески до накопичувального фонду, як і до солідарного, за людину буде її роботодавець, то реформа стосуватиметься перш за все офіційно працевлаштованих осіб. Однак до неї зможуть долучитися і ФОПи та самозайняті особи – добровільно.

Розмір внесків до накопичувального рівня у перший рік його функціонування складе 1% від заробітної плати. Джерелом його сплати буде 22% ЄСВ, який зменшать на відповідну суму.

Тобто запровадження другого рівня пенсійної системи не має створити додаткового податкового навантаження ні на роботодавців, ні на працівників. 

Розмір відрахувань до накопичувального пенсійного фонду поступово збільшуватиметься: у 2024 році він складе вже 1,5%, а з 2025 року – 2%. Розмір сплати ЄСВ до соціальних фондів зменшуватиметься відповідно до 20,5% та 20%.

Найбільшою проблемою другого рівня в уряді називають брак довіри населення до фінансової системи, тому на першому етапі кошти акумулюватиме Державний накопичувальний пенсійний фонд.

Детальніше читайте у статті: Українців переведуть на другий рівень: влада визначилась з параметрами пенсійної реформи

Економічна правда

Реклама: