"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські реле, які знайшли в іранських дронах-камікадзе, постачали в РФ до 2016 року – розслідування

Середа, 16 листопада 2022, 18:02 -
 
Trap Aggressor

Державний завод "Радіореле", деталі виробництва якого знайшли в іранських БПЛА Shahed-136 та Mohajer-6, активно співпрацював з Росією до 2016-го року. 

Про це повідомляють розслідувачі проєкту Trap Aggressor, які дослідили деталі іранського безпілотника Shahed-136 у партнерстві з Незалежною антикорупційною комісією (НАКО). 

Підприємство "Радіореле" підпорядковується Фонду держмайна України.

"У 2020-му через неефективне управління його виставили на приватизацію. Утім, до цього часу інвестор так і не знайшовся. А незмінний з 2007-го року директор Анатолій Донець продовжує управляти збитковим активом", - йдеться у розслідуванні.

Реклама:

Зазначається, що тоді ж, у 2020-му, в інтерв’ю місцевим журналістам Донець скаржився, що ще в 2016-му вони втратили найбільші ринки збуту – в Росії.

"Таким чином, він фактично підтвердив, що до того часу Українська державна компанія вела торгівлю з країною-агресором", - наголошують розслідувачі.

Журналісти також дослідили інші деталі безпілотника.

Реклама:

"Усі, за винятком двигуна, виробництва іранської компанії Oje Parvaz Mado Nafar Company (MADO), виготовлені в США або Європі. Загалом понад 30 західних компаній. Найбільше деталей зі США", - йдеться у матеріалі.

Так, сервопривід американської Hitec USA Group, елементи живлення японської Panasonic, керамічна антена кандської Tallisman. Плата управління зібрана з японських та американських деталей.

Плата блоку живлення з німецьких та китайських елементів. Блок керування - російського заводу "Западприбор".

Ірина Попович, для ЕП

Реклама: