Посли ЄС домовилися про нові санкції проти РФ: є обмеження цін на нафту

Середа, 5 жовтня 2022, 12:08 -


Інновації в дії
getty images

Посли ЄС досягли політичної домовленості щодо нових санкцій проти Росії у відповідь на незаконну анексію українських територій Росією. 

Про це повідомило Чеське головування у Раді ЄС у Twitter.

Тепер запущена письмова процедура ухвалення, а санкції набувають чинності після публікації в офіційному віснику ЄС.

До восьмого пакету санкцій увійшли:

  • Заборона морського транспортування російської нафти до третіх країн за цінами, що перевищують верхню межу ціни на нафту, та заборона на пов'язані з цим послуги;
  • Розширена заборона на імпорт товарів - металопродукції, деревної маси, паперу, машин та приладів, хімікатів, пластику, цигарок тощо;
  • Заборона на надання ІТ, інжинірингових та юридичних послуг російським суб'єктам, подальша заборона експорту технологій;
  • Розширення режиму санкцій на окуповані території Херсонської та Запорізької областей, нові критерії для обходу санкцій та нові списки.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялося, що Угорщина не підтримає запланований Європейським Союзом восьмий пакет санкцій проти Росії, якщо він міститиме обмеження проти енергетичного сектору.

Наприкінці вересня Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях.

Тоді пропонувалося встановити нову заборону на імпорт російської продукції, що позбавить Росію доходів на 7,5 млрд євро. Також пропонується розширити список продукції, яка не може експортуватися до Росії: додаткові матеріали для авіації та електронні компоненти, а також специфічні хімічні сполуки.