Голова Райффайзен банку: Очікувати, що ставка за депозитом зможе наздогнати інфляцію, не варто

Вівторок, 4 жовтня 2022, 11:35 -

Банки не поспішають підвищувати ставки за вкладами, оскільки банківська система переліквідна і її ліквідність зростає. Ставки будуть зростати, але очікувати, що ставка за депозитом зможе наздогнати інфляцію, не варто.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив голова правління "Райффайзен банку" Олександр Писарук.

У Писарука запитали, чому, за винятком невеликих банків, ставки за гривневими депозитами належним чином не відреагували на рішення НБУ підвищити облікову ставку до 25% у червні.

"Фундаментальна причина в тому, що банківська система переліквідна і її ліквідність зростає. Так, вона короткострокова та нестабільна, але системна переліквідність у якісних банках означає, що потреби піднімати ставки нема.

Реклама:

Однак це не означає, що ставки не будуть зростати. Я очікую, що вони зростатимуть, особливо на довгострокові депозити. Але очікувати, що ставка за депозитом зможе наздогнати інфляцію чи хоча б наблизитися до неї, не варто", - зауважив Писарук.

"Якщо ви подивитеся на глобальну картинку, то такого зараз немає ніде у світі. Інфляція в Америці, країнах Європи вже наближається до 8-10%, а процентні ставки в банках від нуля то 1,5-2%. Тобто зараз ніде у світі не можна компенсувати інфляцію банківськими ставками", - підкреслив він.

На питання, чому банки не вкладають надлишкову ліквідність в облігації уряду, голова правління "Райффайзен банку" відповів:

Реклама:

"Очевидно, що ставки на первинному ринку дуже низькі: 12-16% річних порівняно, наприклад, із ставкою за депозитними сертифікатами - 23%".

А на питання, за якого рівня ставок "Райффайзен" інвестуватиме в цей інструмент, Писарук відповів:

"Ставки на первинному ринку повинні бути в діапазоні 25-27%. Із зростанням термінів має збільшуватися і ставка залучення коштів урядом".

Читайте більше в інтерв'ю: Голова "Райффайзен банку" Олександр Писарук: Режим фіксованого курсу валют поступово відживає

Читайте також: Банки не помітили рекордну облікову ставку. Чому дохідність депозитів не зростає?

Економічна правда

Реклама: