"Нафтогаз" планує вивести з системи одне з підземних сховищ газу

Понеділок, 3 жовтня 2022, 11:47 -


Інновації в дії

Оператор підземних сховищ газу "Укртрансгаз", який належить НАК "Нафтогаз України" збирається ліквідувати або змінити призначення одного із сховищ.

Про це повідомив головний інженер компанії Роман Кохтюк в коментарі "Енергореформі".

Наразі компанія розробляє геолого-економічне обґрунтування, згідно з яким і буде вирішено, що робити з сховищем далі.

"Є кілька варіантів. Один із них ліквідувати. Інший – ввести в режим видобутку як родовище. Є залишкові запаси, але їхня вартість з видобутку може бути надзвичайно високою, це все і покаже ГЕО. Також є варіант використати його в майбутньому для накачування СО2 (вуглекислого газу - ред.)", - пояснив головний інженер "Укртрансгазу" у коментарі інтернет-порталу Енергореформа під час робочої поїздки до Львівської області.

За словами Кохтюка, виведення із системи газосховищ цього об'єкта не позначиться на можливостях зберігання газу Україною, оскільки обсяг сховища становить менше ніж 1% від загального їх обсягу.

Це найстаріше та експериментальне ПСГ, створене ще на початку сімдесятих років, яке формувалося у водоносних пластах, та його експлуатація порівняно з іншими сховищами набагато дорожча і не приносить жодної економічної вигоди.

Наразі компанія здійснює поступовий відбір газу, що залишився у сховищі.

Яке саме ПСГ виводитимуть з системи не розповіли з міркувань безпеки в умовах воєнного часу.

Нагадуємо:

Станом на кінець вересня в українських підземних сховищах вже накопичено майже 14 млрд кубометрів газу для проходження опалювального сезону за цільового показника у 14,5-15 млрд кубів.