В Укренерго пояснили, чому графік відключень електрики не завжди дотримується

Понеділок, 24 жовтня 2022, 12:52 -


Інновації в дії

Для того, аби швидко зменшити споживання електроенергії в певному регіоні, для відключення обираються енерговузли з найбільшим споживанням – як наслідок, не завжди відключення розподіляється рівномірно.

Про це розповів голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв’ю РБК-Україна.

Він пояснив, що застосування графіків відключень пов'язано з конкретною ситуацією, яка склалася в енергосистемі в певний момент. 

Якщо "Укренерго" дає команду, що в певному регіоні необхідно зменшити споживання, завданням обленерго є якнайшвидше виконати це. 

"І щоб зробити це швидко, іноді просто обирають енерговузли з найбільшим споживанням, в яких можна швидше відключити необхідний обсяг навантаження і збалансувати енергосистему. Так простіше і швидше. Тому буває, що при графіках аварійних відключень не зовсім рівномірно розподіляється відключення споживачів", – розповів Кудрицький.

Час, на який може зникати світло, може змінитися найближчим часом, пояснює голова "Укренерго". За результатами останніх тижнів, коли вводилися відключення, оператор планує провести з кожним обленерго аналіз ефективності графіків – наскільки і як вони були виконані. 

Зокрема, будуть проаналізовані списки споживачів в межах графіків, щоб "впевнитися в тому, що немає якихось сильних перекосів в розподілі тягаря відключень між споживачами". Це потрібно для того, щоб зробити графіки більш м'якими для споживача і справедливо розподілити навантаження.

Кудрицький пояснює, що у разі виявлення випадків, коли одних і тих самих споживачів відключали на тривалий період, а інших – не відключали, то з’явиться можливість зменшити середню тривалість відключень за рахунок того, що вони будуть розподілені між споживачами більш рівномірно.

Читайте також: "У нас не може бути якогось армагеддону, що усе розіб'ють і все згасне". Голова "ДТЕК" про удари по енергосистемі

Підтримати енергетичний фронт може кожен. Все, що треба знати про економію електроенергії

Нагадуємо:

У столиці та ще семи областях України у понеділок запроваджені тимчасові відключення електропостачання, необхідні для ремонту пошкодженого внаслідок російських обстрілів обладнання.

Після того, як 10 жовтня Росія почала масово атакувати енергетичну інфраструктуру України, у низці міст почалися віялові відключення. Українців закликають не використовувати потужні енергоприлади у пікові години навантаження, аби уникнути подальших відключень.