ВВП Китаю зріс на 3,9% – значно повільніше за ціль уряду

Понеділок, 24 жовтня 2022, 09:23

Економіка Китаю у третьому кварталі року зріс на 3,9%, що перевищило очікування економістів, але показує суттєве відставання від визначеної китайским урядом мети.

Про це повідомляє Financial Times. 

Китай також затримав публікацію даних щодо ВВП – попередньою датою публікації був вівторок, 18 жовтня. Проте зрештою статистика стала публічною через кілька днів після того, як Сі Цзіньпін продовжив своє правління на безпрецедентний третій термін на 20-му з'їзді партії Китаю.

Хоча уряд не надав жодних пояснень затримки, цей крок був розцінений як спроба уникнути відволікання від події, що відбувається раз на п'ять років, та переглядає верхні ешелони Комуністичної партії.

Реклама:

Економісти, опитані агентством Bloomberg, очікували побачити темпи зростання на рівні 3,3%, що значно нижче річного цільового показника Китаю в 5,5%. Такі темпи зростання економіки є найнижчими для Китаю за останні три десятиліття.

Наразі китайська економіка бореться з поглибленням кризи на ринку нерухомості і наслідками пандемії.

Читайте більше у статті: Китай занурюється в боргову кризу і закривається від світу. Якими будуть наслідки?

Реклама:

Нагадуємо:

У неділю голова КНР Сі Цзіньпін отримав третій п'ятирічний термін на посаді генерального секретаря Комуністичної партії Китаю. Це майже напевно означає, що він буде переобраний на посаду президента на щорічній сесії парламенту Китаю в березні.

У новий склад політбюро увійшли лише його висуванці. Раніше в Китаї діяло обмеження у два терміни на цій посаді, але у 2018 році, з ініціативи нинішнього лідера країни, це правило скасували.

Реклама: