Третина стали збитковими: який прибуток отримали банки за вісім місяців року

Середа, 19 жовтня 2022, 10:28


Просто про податки

Українські банки за 8 місяців року отримали загальний прибуток у розмірі 7,9 мільярда гривень, збитковими наразі є 38% установ.

Про це йдеться у даних Опендатабот.

Зазначається, що 42 банки отримали прибуток у розмірі 23,9 млрд грн, а 26 — збитки у розмірі 16 млрд грн. 

У відповідному періоді торік 90% банків мали позитивний баланс  — 44,1 млрд грн. Збитки решти фінансових установ склали 193 млн грн.

Опендатабот

Серед прибуткових фінансових установ лідером залишається державний Приватбанк з прибутком у 14 млрд грн — це 24% менше за прибуток, який він отримав за відповідний період торік (18,5 млрд грн). Натомість це все ще більше половини від загального прибутку всіх банків в Україні — 59%. 

Разом із Приватбанком, частка українських державних банків у загальному прибутку установ з позитивним балансом наразі складає 69%. Частки банків з іноземним та приватним капіталом в загальному прибутку складають 21% та 10% відповідно.

Опендатабот

Аналітики Опендатабот вказують, що попри загальну негативну тенденцію, третина банків покращила свої показники у порівнянні з відповідним періодом торік. А топ-10 фінансових установ кардинально змінився у порівнянні з показниками 2021.

Але третина банків, що були прибутковими торік, закінчили 8 місяців поточного року зі збитками. Серед таких опинились Альфа-банк, Укрексімбанк, Укргазбанк , ОТП банк, Прокредит.

Так, лише двом банкам з торічного топ-10 минулого року вдалось збільшити свій прибуток: більш ніж вдвічі виріс прибуток Укрсиббанку та на 6% — Сітібанку.

Також різко зріс прибуток Ощадбанку – більш ніж в 30 разів. У порівнянні з відповідним періодом торік банк піднявся з 24 позиції за прибутковістю до 2.

Економічна правда