Світовий банк перевів позики Білорусі у статус необслуговуваних: що це означає

Вівторок, 18 жовтня 2022, 13:19 -

Світовий банк з 17 жовтня перевів усі позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), надані Білорусі або гарантовані нею, у статус необслуговуваних. 

Про це йдеться у заяві Світового банку.

"Цей крок було здійснено відповідно до встановленої процедури Світового банку, згідно з якою всі позики МБРР, надані країні або гарантовані нею, переводяться в статус таких, що не обслуговуються, якщо платіж за будь-якою позикою прострочено більш ніж на шість місяців. Раніше МБРР призупинив надання Республіці Білорусь коштів у межах позик", - пояснили у фінустанові.

Так, станом на 14 жовтня 2022 року прострочені платежі Республіки Білорусь перед МБРР становили суму, еквівалентну 68,43 млн доларів США. Непогашена основна сума за позиками МБРР становить 967 млн доларів США або 0,42 відсотка від загальної суми непогашених коштів за позиками МБРР.

Реклама:

"Наслідком для МБРР переведення позик Республіки Білорусь у статус необслуговуваних є дебетування доходу у сумі, еквівалентній приблизно 12,75 млн доларів.

2 березня 2022 року Група Світового банку зупинила всі свої програми у РБ. З травня 2020 року не було схвалено жодної позики для Білорусі.

Нагадаємо:

Реклама:

Міжнародне рейтингове агентство Moody's 14 липня заявило, що виплати за зовнішнім боргом Білорусі в місцевих рублях є дефолтом.

28 червня Рада міністрів і Національний банк Білорусі вирішили виплачувати валютні борги у білоруських рублях.

До 29 червня Білорусь мала виплатити купон за єврооблігаціями-2027 в еквіваленті 22,9 млн доларів, але виплатила купон у білоруських рублях.

13 липня Мінфін Республіки заявив, що змушений платити в білоруських рублях, оскільки роботу з країною та її платежами з єврооблігацій через санкції припинили Citigroup та Citibank.

Економічна правда

Реклама: